2020. szeptember 25., péntek

Vizes zsemle.


  

Szép lassan beköszönt az ősz, és hűvösebbre fordul az idő.... így aztán előtérbe kerülnek a laktatóbb, tartalmasabb ételek, valamit a kelt tésztás kalácsok, kenyerek, péksütemények. Bevallom igen ritkán sütök kenyeret, zsemlét pedig még annál is ritkábban, de amikor ezt a zsemlereceptet megláttam Marisznál (igaz akkor kora tavasz volt 😏) úgy döntöttem, hogy én is megsütöm. Most pedig el is érkezett az idő.... a zsemlék frissen illatozva várakoznak a kenyereskosárban. Ezeknek a zsemléknek a bélezete kissé tömörebb mint pl. a bolti zsemléé, de kívül ropogós, és nagyon finom. Ezért csakis azoknak ajánlanám ezt a receptet, akik szeretik a tömörebb tésztájú péksüteményeket, zsemléket.






 Hozzávaló 8 db zsemléhez:

 45 dkg finomliszt (Pl. Nagyi titka)
1,5 dkg friss élesztő
1 tk só
2,5 dl víz


Kb. 1 dl vízbe morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel. 

A keverőtálba öntsük bele a maradék vizet, a felfuttatott élesztőt, adjuk hozzá a sóval összekevert lisztet, majd a robotgép dagasztó karjával, dagasszuk meg a tésztát. (ha szükséges egy pici vizet még adhatunk hozzá, hogy egy rugalmas, könnyen formázható tésztát kapjunk)

Tipp:
Ízlés szerint kézzel vagy kenyérsütő géppel is megdagaszthatjuk a tésztát.

Ezután a megdagasztott tésztát enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át, majd letakarva kelesszük a duplájára. (közben egyszer gyúrjuk át a tésztát, majd kelesszük tovább)

A megkelt tésztát osszuk el 8 egyenlő részre, formázzuk meg a zsemléket, majd helyezzük egymástól kicsit távolabb, sütőpapírral bélelt tepsire.

Ezután takarjuk le konyharuhával, majd 30 perc alatt kelesszük újra.

A sütő egyik sarkába tegyünk egy kisebb edénybe vizet, majd melegítsük elő 200 fokra. 

A zsemléket spricceljük le hideg vízzel, helyezzük be az előmelegített sütőbe, és süssük 10 percig, majd vegyük ki a vizet, vegyük lejjebb a hőfokot 180 fokra, és süssük még kb. 20 perc alatt szép aranybarnára a zsemléket. (Én villanysütőben alsó-felső beállításnál sütöttem 10+20 percig.)

A sütőből kivéve a forró zsemléket szintén spricceljük le hideg vízzel, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.





A zsemlék bélezete kicsit tömörebb mint a boltban vásárolté, de kívül jó ropogós, a belseje pedig finom puha.


2 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek lettek! Szinte érzem az illatát! Szerencsére nem olyan, mint a bolti! :-)
    Üdv
    Sylvia

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Sylvia, nagyon köszönöm! Az biztos hogy nem olyan mint a bolti, ez nincs felfújva..... kicsit tömörebb, de nagyon finom. Puszillak! Gizi

      Törlés