2022. december 4., vasárnap

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek.

 


Advent második vasárnapjához érkeztünk, az adventi koszorún már meggyújtottuk a második gyertyát..... egyre közelebb kerülünk a karácsonyi ünnepekhez. Meghitt, várakozással teli időszak ez kicsik, és nagyok számára egyaránt. Erre a vasárnapra egyik kedvenc aprósüteményem diabetikus változatát sütöttem meg, melyet cukorbetegként nyugodt szívvel fogyaszthatok, na persze azért csakis mértékkel. Az elkészült linzer pedig éppen olyan finom, mintha búza finomliszttel (a receptje erre a linkre kattintva található) készült volna.... omlós, és a megpörkölődött dióval a tetején, nagyon finom. Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig eláll, így, ha az ünnepi asztalra szánjuk, lassan meg is süthetjük.




Hozzávalók:

7 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

3 dkg tönkölybúza finomliszt

2 dkg sertészsír

3 dkg vaj

1 kk vaníliaaroma

4 dkg eritrit

1 tk sütőpor

1 db tojás

1//2 citrom reszelt héja

a beleforgatáshoz 2 ek eritrit és 2 marék apróra vágott dió 




 
 
A kétféle lisztet tegyük egy tálba, keverjük össze a sütőporral, adjuk hozzá a zsírt és a vajat, majd kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, reszeljük hozzá a citromhéjat, üssünk bele egy tojás sárgáját, majd addig gyúrjuk, hogy a tészta összeálljon. Ne legyen se túl lágy, sem pedig túl kemény, akkor jó ha már nem ragad a tál falához és a kezünkhöz sem.(ha szükséges egy kicsi tejfölt lehet bele tenni, hogy összeálljon a tészta, de én nem tettem bele, szépen összeállt)

Ezután egy órára tegyük be a hűtőbe (vagy hideg helyre) pihentetni, majd ujjnyi vastagra nyújtsuk ki, és ízlés szerinti formával szúrjuk ki a tésztát.

A diót vágjuk fel apróra, és keverjük össze az eritrittel.

A kiszúrt linzereket kenjük le a villával felvert tojásfehérjével, majd a lekent felével fordítsuk rá a cukros-dióra.

Ezután a diós-cukros felével felfelé tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe egymásmellé.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes lángon süssük szép világos színűre 20-25 perc alatt. (Én légkeverésnél 170 fokon, 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni.



Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb lesz.


4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta ! Ismerem az ízét nagyon finom és könnyen elkészíthető, jó hogy elkészítetted magadnak a cukormentes változatát is váljon egészségedre!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, nagyon köszönöm! A cukormentes változat is éppen olyan finom mint a búza finomliszttel készült.... finom omlós és ropogós.

      Törlés
  2. Nagyon szépek a diós finomságaid, én is szoktam hasonlót sütni. Karácsonyra ideális süti 😄.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katikám, nagyon köszönöm! Bevallom, egy-egy kiskanálnyi diabetikus mogyorókrémmel megbolondítva volt csak igazán finom. :)

      Törlés