2020. szeptember 5., szombat

Sajttorta meggyöntettel. (Sütés nélküli)

 


 

Csodás, napsütéses hétvége köszöntött ránk, és lehet hogy visszatér a kánikula 😏..... bevallom én nem is bánnám. Így aztán az ebéd utáni desszert nem is lehetett volna más, mint egy sütés nélküli sajttorta. A torta alapja Győri Édes keksszel készült, melyre mascarponés-habos krémet kanalaztam, majd tálalás előtt rákerült a kissé savanykás meggyöntet is. Az elkészült torta már látványra is nagyon csalogató... kóstolás után pedig szinte nem lehet abbahagyni olyan finom.

 


 Kekszes alap hozzávalói 23 cm-es tortaformához:

 

 18 dkg Győri Édes keksz

5 dkg Győri édes kakaós keksz

10 dkg Rama margarin (v. vaj)


A kétféle kekszet daráljuk le, vagy morzsoljuk össze, majd alaposan keverjük össze.

A margarint (v. vajat) olvasszuk fel, majd öntsük hozzá a morzsalékos kekszhez, és keverjük össze.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral úgy, hogy a peremét is befedje, majd öntsük bele az összekevert kekszet, és egyenletesen lapogassuk bele a formába. (tenyérrel nyomkodjuk le)

Ezután tegyük be a hűtőbe legalább fél órára, hogy megdermedjen.


 

Mascarponés-habos krém hozzávalói:

 

50 dkg mascarpone

15 dkg porcukor

2 cs vaníliás cukor

1/2 citrom leve

3 dl Hulala (v. habtejszín+habfix)


A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, facsarjuk hozzá a citromlevet, és keverjük simára a krémet. (ízlés szerint több cukrot és citromlevet is tehetünk hozzá)

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd egy keverőkanállal, apránként keverjük hozzá a mascarponekrémhez.

A tortaformát vegyük ki a hűtőből, majd a kekszes alapra egyenletesen kanalazzuk rá a krémet.

Ezután tegyük vissza a hűtőbe pár órára, vagy egész éjszakára hogy a krém kellően megdermedjen.

 


Meggyöntet hozzávalói:

 

1 üveg meggybefőtt (magozott)

2 dl befőttlé 

2 ek cukor

1 cs vaníliás cukor

2 db szegfűszeg

1 kk őrölt fahéj

1/2 rumaroma

1 ek étkezési keményítő + 0,5 dl víz


Egy serpenyőbe tegyük bele a meggyet, öntsünk rá a meggyléből, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a szegfűszeget és az őrölt fahéjat, a rumaromát, majd főzzük kb. 15 percig.

Az étkezési keményítőt keverjük simára a hideg vízzel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk a forrásban lévő meggyhez.

Ezután 1-2 perc alatt, kevergetve sűrítsük be, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük ki teljesen.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortaformát, majd a tortát helyezzük egy tortatálra, és ízlés szerint kanalazzuk rá a teljesen kihűlt meggyöntetet.

 


Az elkészült tortát ízlés szerint szeleteljük fel, helyezzük süteményes tányérra, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése