2019. október 11., péntek

Hamis hájas tészta.




Hájas kifli sütésre általában a téli disznóvágás után került sor, de mivel már évek óta nem vágunk disznót, így le kellett volna mondani a kiflisütésről is.... Mivel nagyon szeretjük, így azóta hamis hájas tésztával készül, és sertésháj helyett puha vajjal kenem le a kelt tésztát..... sőt még nem is kiflire megformázva, csak egyszerűen egymásra hajtva a megtöltött tészta. A pille könnyű kelt tészta a vajtól is leveles lesz, a pörkölt dióval a tetején pedig nagyon finom. A töltelék lehet éppen lekvár, vagy ízlés szerint pl. mogyorókrém is, mert mindkettővel finom.






Hozzávalók:

40 dkg liszt
20 dkg vaj (puha)
1,5 dkg élesztő
1 dl tej
kb. 1 dl szénsavas ásványvíz
1 ek tejföl
csipet só
1 tk cukor
1 db tojás (közepes) 


A langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt és pár perc alatt, futtassuk fel.

A lisztet keverjük össze egy nagyobb csipet sóval, majd a közepébe csináljunk egy mélyedést.

Ezután kanalazzuk a mélyedésbe a tejfölt, adjuk hozzá az egész tojást, öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt és a szénsavas ásványvizet, keverjük össze, majd gyúrjuk össze, és dagasszuk meg, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. (Én az ásványvizet két részletben adtam hozzá, nehogy túl lágy legyen a tészta.)

A megdagasztott tésztát ezután  lisztezett felületen nyújtsuk ki jó ujjnyi vastagra, majd egyenletesen kenjük meg a puha vajjal. 

Ezután tekerjük fel mint a bejglit, hajtsuk be a feléig jobbról és balról a tésztát, kissé lapogassuk el, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük a duplájára.






Töltelék és szórás hozzávalói:

pár evőkanál ízlés szerinti lekvár
2 marék apróra vágott dió
2-3 ek kristálycukor
1 kisebb tojás a lekenéshez


Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki szintén ujjnyi vastagra, majd ízlés szerinti méretűre vágjuk fel. 

Ezután minden tészta közepére tegyünk egy kiskanál ízlés szerinti lekvárt, majd a kimaradó tésztarészt hajtsuk rá, és a széleket nyomkodjuk le, hogy sütés közben ne nyíljon szét. 

Az apróra vágott diót keverjük össze a kristálycukorral. A tojás üssük bele egy tálkába, majd villával kissé verjük fel. Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral.

A megtöltött tésztát kenjük le a felvert tojással, majd szórjuk meg a cukros-dióval, és tegyük egymástól kicsit távolabb a sütőpapírral kibélelt tepsire.

Ezután szobahőmérsékleten 30 perc alatt kelesszük újra.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 30 perc alatt süssük szép pirosra. (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni.





Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral majd úgy kínáljuk. A tészta pilla könnyű és a rákent vajtól leveles. Lekvár helyett ízlés szerint pl. mogyorókrémmel is megtölthetjük.....


4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Éva! Nekem jobban ízlett, mint amikor hájjal készült.

      Törlés
  2. Nagyon étvágy gerjesztő. Az én anyukám is mindig csinált hájastésztát. Sajnos már sok éve nincs disznóvágás / Édesapám vágta le, dolgozta fel, pedig műszaki ember volt/, így hájastészta sem. Köszönöm ezt a megosztást :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Fáni! Nálunk a férjem volt a böllér, pedig nem hentes a szakmája.... vajjal is nagyon finom, igaz nem lett olyan leveles a tészta mint ha hájjal készült volna, de nagyon finom. Biztosan neked is ízlik majd, ha elkészíted. :)

      Törlés