2018. május 27., vasárnap

Mogyorókrémes epertorta.




Mondhatnám, hogy az utóbbi napokban epret eperrel eszünk, mert hol egy finom krémleves, vagy éppen egy krémes-habos torta készül, és a több láda eperből főzött dzsemről már nem is beszélve. Az epertorta sütés és sütés nélküli változatai készültek már el, de ez az torta az apró mogyoródarabos krémmel, az egyik legfinomabb..... A tésztája egy vékony piskóta, melyre habos-mogyorókrém került, végül pedig kiraktam eperrel, és piros zselével öntöttem le. A mogyorót ízlés szerint darált dióra cserélhetjük, a torta éppen ilyen mutatós, és finom lesz.  (eperrel készült receptek a linkre kattintva megtalálhatóak)






 Piskóta hozzávalói 24-cm-es tortaformához:

9 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
9 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
3 db tojás (nagy)
2 ek forró víz


A porcukorhoz adjuk hozzá az egész tojásokat, és a vaníliás cukrot, majd keverjük jó habosra.

Amikor már jó habos, állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a forró vizet, majd keverjük tovább 1-2 percig.

Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd egy keverőkanállal óvatosan, keverjük, forgassuk össze.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 perc alatt süssük készre a piskótát.

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formába, majd a sütőpapírral együtt helyezzük rácsra és hűtsük ki.




 Mogyorókrém hozzávalói:

20 dkg török mogyoró
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
3 dl tejföl
10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
3 dl Hulala


A mogyorót diódarálón daráljuk le, vagy késes aprítóval őröljük apró darabosra. (Én aprítóval csináltam, így a krémben a mogyoró roppanós volt.)

A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a tejfölt, a darált mogyorót, majd keverjük alaposan össze.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik, éppen csak langyos lesz.

Ezután öntsük a mogyorós keverékhez, és szintén keverjük alaposan össze.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan, hogy a hab ne nagyon törjön, keverjük hozzá a mogyorós keverékhez.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, helyezzük bele a teljesen kihűlt piskótát, majd egyenletesen kanalazzuk rá a mogyorókrémet.

Ezután tegyük be a hűtőbe pár órára, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.




Epres rész hozzávalói:

50 dkg eper
1 cs piros tortazselé


Az epret csumázzuk ki, alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd vágjuk félbe.

Ezután a felezett eperszemekkel rakjuk ki a torta tetejét.

A tortazselét készítsük el a tasakon lévő leírás szerint, hűtsük éppen csak langyosra, majd vonjuk be vele a tortát.

Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a tortazselé kellően megdermedjen.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése