2017. szeptember 15., péntek

Zöldbabos-paradicsomos lepény.




A zsenge zöldbabból a főzeléken, és a levesen kívül szívesen készítek pl. salátát, baconbe tekerve és megsütve sültek mellé kitűnő köret, vagy mint most egy finom lepényt. A lepény tésztájával a Tante Fanny-nak köszönhetően semmi más dolgom nem volt, minthogy készen megvásároljam a tönkölyös pizza tésztát. A tésztára fűszeres paradicsomot kanalaztam, majd megpakoltam a zöldbabbal, bacont csipkedtem rá, majd irány a sütő. A sütési idő vége felé pedig reszelt sajttal megszórtam, majd visszatoltam a sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon. A végeredmény pedig egy nagyon finom, és szaftos lepény. (zöldbabos receptek a linkre kattintva találhatóak)





Hozzávalók:

1 cs tönkölyös pizza tészta (Tante Fanny)
20 dkg zöldbab
20 dkg paradicsom
10 dkg szeletelt bacon 
10 dkg gouda sajt
1 db vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 marék friss bazsalikom
őrölt színes bors
2 ek olívaolaj




A zöldbab két végét vágjuk le, majd ízlés szerint daraboljuk fel, és enyhén sós vízben főzzük roppanósra. Ezután szűrjük le, és hűtsük ki egészen.

A paradicsomot vágjuk fel kisebb darabokra. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, pár pillanat múlva a feldarabolt paradicsomot, és a bazsalikomot, majd sózzuk, borsozzuk, és főzzük kb. 10 percig. Végül hűtsük ki, majd turmixoljuk össze, vagy botmixerrel pépesítsük. 

A készen vásárolt pizza tésztát csavarjuk ki a papír segítségével, majd egyenletesen kenjük rá a pürésített paradicsomot.

Ezután szórjuk meg a zöldbabbal, és csipkedjük rá a bacont.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon süssük 15 percig. Ekkor vegyük ki a sütőből, majd reszeljük rá a sajtot, és tegyük vissza még kb. 5 percre a sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon.

Tálalás előtt hagyjuk egy kicsit hűlni, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Gizi nagyon klassz receptjeid vannak :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Veca, nagyon köszönöm!! Örülök, hogy tetszenek a receptek, és további jó nézelődést kívánok.:)

      Törlés