2017. február 11., szombat

Red Velvet torta. (Vörös bársony torta)




Red Velvet tortát már több alkalommal sütöttem, de mindig egymástól eltérő a tészta is, és a krém is. Mivel ehhez a tortához a tésztát pirosra kell színezni, így bizony került bele egy kevés piros ételfesték is. Gondolom erre most lesz aki felkapja a fejét, de mielőtt még rászánná magát és a hozzászólásban úgymond beolvasna eme tettemért, ne is pocsékolja a drága idejét, mert nem érdekel!!! Természetesen az ételfesték helyett a tésztát megszínezhetjük pl. előzőleg megfőzött, majd leturmixolt céklával is. Miután a torta tésztáját szép pirosra színeztem és megsütöttem, amikor kihűlt hófehér habos-mascarponekrémmel töltöttem, és vontam be. Igazi Valentin napi torta kerekedett belőle, melynek a tésztája finom szaftos, a krém pedig könnyű és habos.




Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

25 dkg liszt
2 ek holland kakaó
1 cs sütőpor
csipet só
12 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 tk vaníliaaroma (v. 1 cs vaníliás cukor)
2 db tojás (nagy)
2 dl tejföl (20%-os)
2 ek piros ételfesték
1 kk szódabikarbóna
1 tk ecet


A lisztet keverjük össze a sütőporral, a kakaóval, és egy csipet sóval. A tejfölt keverjük simára a piros ételfestékkel.

A porcukorhoz adjuk hozzá a felkockázott puha vajat, és a vaníliaaromát, majd keverjük habosra. 

Ezután egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és mindegyikkel külön-külön keverjük simára.

Ezután keverjük hozzá a ételfestékkel összekevert tejfölt, majd állandó keverés mellett, kanalazzuk hozzá a lisztes keveréket.

Végül az ecethez keverjük hozzá a szódabikarbónát, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá a masszához, és keverjük még 1-2 percig, hogy egy sima masszát kapjunk. (amikor az ecethez hozzáadjuk a szódabikarbónát el kezd majd pezsegni)

A tortaformát zsírozzuk, és lisztezzük ki (v. béleljük ki sütőpapírral) majd egyenletesen simítsuk bele a tésztát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük tűpróbáig. (én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.





Krém hozzávalói:

25 dkg mascarpone
10 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 dl Hulala (v. habtejszín +habfix)



A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a felkockázott puha vajat, majd keverjük habosra.

Ezután adjuk hozzá a mascarponét, és pár perc alatt keverjük simára.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a krémhez, hogy a hab ne nagyon törjön.

A teljesen kihűlt tortát vágjuk fel két egyforma lappá, majd az alsó tésztalapot egyenletesen kenjük meg a krém felével.

Ezután helyezzük rá a másik tésztalapot, és tenyérrel gyengéden nyomkodjuk le.

Végül a maradék krémmel vonjuk be a tortát, majd pár órára tegyük be a hűtőbe, vagy hideg helyre, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek.




Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


14 megjegyzés:

  1. Gizi, a vesztünket akarod?? Arról, hogy lefogyjak, már rég lemondtam, de ilyen finomságokat látva a súlytartás is veszélybe került! :-D
    Én még soha nem sütöttem/kóstoltam red velvet tortát, de ezt a receptedet (IS!) tuti kipróbálom!! köszi, puszi, Sylvia

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Sylvia,én is aggódok ezerrel, hogy nem jönnek majd rám a nyári ruháim..... :) :)
      Süsd csak meg, mert nagyon finom. Lehet nem lesz ennyire sötét a tészta az ételfestéktől, de ez attól van hogy én cukrászok által használt piros porfestékkel színeztem meg.

      Jó sütkérezést!! Puszillak! Gizi

      Törlés
  2. Csodás lett, és virtuális pacsit küldök ezért a mondatodért: Gondolom erre most lesz aki felkapja a fejét, de mielőtt még rászánná magát és a hozzászólásban úgymond beolvasna eme tettemért, ne is pocsékolja a drága idejét, mert nem érdekel!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm!! Örülök, hogy tetszett a bevezető, de tudod minden évben van 1-2 emberke aki szintén használ ételfestéket, csak éppen elfelejtette hogy honnan jött, és szeretne kioktatni. Gondoltam idén megkímélem őket is, és magamat is..... :) :)

      Törlés
  3. Az ételfesték port lehet helyettesìteni folyadékkal? Gondolom kicsit lágyabb lesz a tésztàja,de gondolom el nem rontja ?!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Természetesen folyadékkal is helyettesítheted, de akkor a tejfölhöz keverd hozzá, és úgy legyen 2 dl. El biztosan nem rontja, de keverhetsz bele pl. céklát is. Viszont ecetet csakis akkor tegyél, ha ételfestéket használsz, mert az hozzá ki a színét.

      Törlés
  4. Kedves Gizi! Az általad megadott mennyiség elég lenne egy normál kuglóf formához is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gabriella Masir! Szerintem elegendő egy kuglóf formához is a megadott mennyiség. Én a kuglófhoz kb. ilyen arányban keverem össze a tésztát.

      Törlés
  5. Kedves Gizike? Az lenne a kérdésem, hogy mekkora tortaformához elég ez a tésztamennyiség? 26 cm- hez jó, vagy annál kisebb legyen? Még soha nem sütöttem ezt a tortát, most karácsonyi ünnepi tortának szánnám , ezért szeretnék pontos mértéket! Nagyon kőszőnöm! Üdvözlettel ; Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Judit! Lehet elkerülte a figyelmedet,(sokszor vagyok Én is így :) ) de a receptleírás így kezdődik...
      "Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:"

      Ez a mennyiség egy 24 cm-es tortaformához elég, mind a tészta, mind pedig a krém mennyisége. Ha esetleg 26 cm-es formában sütöd akkor is elegendő ez a mennyiség, csak egy kicsivel vékonyabb lesz a tészta. Nekünk nagyon ízlett, így biztos vagyok benne, hogy ünnepi tortaként is megállja a helyét....
      Kellemes hétvégét, és jó sütést-főzést kívánok!
      Üdvözlettel: Gizi

      Törlés
  6. Már régen ki szerettem volna próbálni,és ez a torta olyan kis egyszerű és annyira szép hogy megsütöttem,tényleg fincsi szaftos és gyönyörű lett,méltó helye lessz a sütis könyvemben. Köszönöm szépen☺

    VálaszTörlés
  7. Kedves Anikó! Nagyon örülök hogy megsütötted és nem csalódtál a receptben. Köszönöm, hogy helyt kap a receptes könyvedben is. Mi is nagyon szeretjük,már többször megsütöttem.
    További jó sütést-főzést kívánok!

    VálaszTörlés