2016. október 23., vasárnap

Diós-lekváros rakott palacsintatorta csokoládéöntettel.




Palacsinta az örök kedvenc, lehet az éppen túrós, lekváros, kakaós, vagy éppen pudinggal megtöltve. Gondoltam most egy kicsit változtatok a palacsintatésztán, és egy régebbi recept alapján került bele élesztő is. Ameddig a tészta pihent előkészítettem a diós tölteléket, és a lekvárt. Ezután a palacsintákat egyesével sütöttem ki, majd rögtön rákerült a töltelék is. Csakis azután sütöttem a következő palacsintát, mert a könnyű tésztának köszönhetően, csak így lehet szépen egymásra rétegezni, rakni. Amikor elfogyott az utolsó palacsinta is, irány a sütő, majd kb. 30 perc alatt szépen összesült a rakott palacsinta. A sütőből kivéve hagytam teljesen kihűlni, majd nyakon öntöttem a csokoládéval......rövid várakozás után pedig felszeleteltem mint a tortát, és már fogyaszthattuk is.






Hozzávalók a palacsintához:

25 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
10 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
csipet só
3 dl tej
2 dl habtejszín
3 db nagy tojás
5 dkg olvasztott vaj

kell még hozzá pár kanál olaj a palacsintasütő kikenéséhez

Töltelék hozzávalói:

ízlés szerint lekvár (sárgabarack, szilva...)
darált dió, reszelt citromhéj, porcukor, vaníliás cukor, és őrölt fahéj keveréke 



A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a reszelt citromhéjjal, és az összemorzsolt élesztővel.

A tojásokat keverjük simára a cukorral, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá a tejet, a tejszínt és az olvasztott vajat. 

Ezután keverjük simára a lisztes keverékkel, és hagyjuk legalább egy órát pihenni, mielőtt elkezdenénk sütni a palacsintákat.

Közben egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Készítsük elő a diós tölteléket, és a lekvárt.

A palacsintasütőt kenjük ki olajjal, majd az alaposan átkevert tésztából csorgassunk bele egy merőkanálnyit, és az alsó felét süssük pirosra. (csak az alsó felét kell megsütni, nem kell átfordítani!!!)

Amikor a palacsinta egyik fele szép pirosra sült, csúsztassuk át a sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy a sült oldala legyen lefelé. Ezután szórjuk meg a diós keverékkel.

A következő palacsintának is süssük pirosra az egyik felét, majd a sült felével felfelé, borítsuk rá a diós töltelékre. Ezután kenjük meg ízlés szerint lekvárral. 

A rétegezést addig folytassuk ameddig el nem fogynak a palacsinták. (arra figyeljünk, hogy mindig a sült oldala kerüljön felülre)

A legfelső palacsintát már ne kenjük meg lekvárral, és ne szórjuk meg dióval sem. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 30 percig. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk a tepsin teljesen kihűlni.






Csokoládéöntet hozzávalói:

5 dl tej
12 dkg csokoládé (70%-os)
3 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor
2 ek holland kakaó
3 tk étkezési keményítő
2-3 ek rum



A keményítőt keverjük simára egy kevés tejjel.

A maradék tejet melegítsük fel, majd vegyük le a tűzről, tördeljük bele a csokoládét, és addig keverjük, még teljesen felolvad.

Ezután keverjük hozzá a cukrot, a kakaót, a rumot, majd az előzőleg tejjel simára kevert étkezési keményítőt is.

Tegyük vissza a tűzre, és állandó kevergetés mellett, kb. 10 perc alatt főzzük sűrűre az öntetet, majd hűtsük ki egészen.

A teljesen kihűlt palacsintatorta tetejét csorgassuk meg ízlés szerint a csokoládéöntettel, majd szórjuk meg darált dióval.






Tálaláskor a palacsintatortát ízlés szerint szeleteljük fel, majd a maradék csokoládéöntet külön kínáljuk hozzá.



2 megjegyzés:

  1. Nálunk is nemrég volt. Remek felhasználási módja a sok diónak és levkárnak :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dió is, és lekvár is van bőven nálunk is. :) Nekem csak egy bajom volt vele, hogy brutálédes!!

      Törlés