2014. szeptember 12., péntek

Hétvégi receptajánló!!! Pikáns-birsalmás csülök kuszkusszal.




Esős, hűvös hétvégének nézünk elébe, ezért egy olyan receptet hoztam, melyet a sütőben kell készre sütni. Így aztán nem csak egy finom, kiadós ebédet tudunk feltálalni a családnak, hanem még a sütő melegét is kiélvezhetjük. Mivel a csülköt a sütőben sütjük készre, így csakis az előkészítésére kell rászánnunk kb. fél órát, és a tálalásig már szinte semmi dolgunk nincs is a hússal. A csülköt először elősütöttem, majd tepsibe tettem. Ezután köré raktam a cikkekre vágott birsalmát, végül pedig aláöntöttem, az előzőleg elkészített hagymás-fűszeres levet, majd irány a sütő. Bő két óra alatt puhára pároltam, majd szép pirosra sütöttem a húst. Közben elkészítettem a kuszkuszt, melyet köretként kínáltam a sült csülök mellé. Ízlés szerint a kuszkusz helyett készíthetünk rizst, krumplipürét, de puha kenyérrel is kínálhatjuk.







 Hozzávalók:

1 nagy sertés csülök
1 nagy vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1/2 citrom reszelt héja és leve
1 mk őrölt fahéj
1 mk őrölt koriander
1 mk őrölt gyömbér (v. egy 1 cm-es friss)
1 tk őrölt római kömény (v. egész)
1 púpozott ek sűrített paradicsom
1 ek méz
2 ek olívaolaj
2-3 dkg vaj
5 dl víz (v. húsleves)
2 db birsalma






A csülökről fejtsük le a bőrt, és a zsíros részt, majd sózzuk be, és hagyjuk egy kicsit állni.

A vöröshagymát, és a birsalmát vágjuk fel nagyobb cikkekre.

Egy serpenyőbe öntsük bele az olajat, majd helyezzük bele a csülköt. Ezután körbeforgatva, pár perc alatt minden oldalát pirítsuk meg, majd helyezzük bele egy tepsibe.

A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá a vajat, majd tegyük bele a cikkekre vágott vöröshagymát, és pirítsuk pár percig. Amikor már szép színt kapott a hagyma, adjuk hozzá a préselt fokhagymát, majd a reszelt citromhéjat, és a fűszereket is. Keverjük alaposan össze, majd adjuk hozzá a mézet, a sűrített paradicsomot, és a citromlevet. Végül öntsük fel a vízzel (v. húslevessel), és melegítsük forráspontig. 

Ezután helyezzük a tepsiben lévő csülök köré a cikkekre vágott birsalmát, majd öntsük fel a hagymás- fűszeres lével. Végül pedig fedjük le a tepsit alufóliával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk 2-2,5 órán át. Ezután vegyük le a fóliát, majd süssük a csülköt szép pirosra. (amikor levesszük a fóliát, még eléggé híg a szaft, ezért én pár kanállal kivettem belőle, hogy mire a hús megsül, a szaft is kellően besűrűsödjön)

Én kuszkuszt készítettem köretnek. Egy bögre kuszkuszt összekevertem egy mokkáskanál sóval, majd leöntöttem másfélszeres mennyiségű forró vízzel. Ezután teljesen lefedtem a tál tetejét, majd tálalásig melegen tartottam.

Tálaláskor szedjük tányérra a kuszkuszt, majd helyezzük rá a pirosra sült csülköt, pár cikk birsalmát, és ízlés szerint locsoljuk meg a szafttal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése