2014. szeptember 8., hétfő

Csokoládés-málnás sajttorta.




A sok esőnek köszönhetően az idei évben igencsak ontották a bőséges termést a málnabokrok. Szerencsére évekkel ezelőtt olyan málnafajtát kaptam a szomszédomtól, amely egész nyáron terem. Mivel most még az időjárás is kedvezett a málnának, így szinte naponta leszedek egy-egy tálkával. A fagyasztóba is került már néhány dobozzal, és többféle finom málnás süteményt is sütöttem. Most éppen erre a málnás sajttortára esett a választásom, melyet gőzfürdőben sütöttem készre. Az elkészült tortát végül tejszínes csokoládéval öntöttem le, és a kettő együtt nagyon, de nagyon finom volt. Málna helyett természetesen szederrel, áfonyával, vagy éppen ribizlivel is megsüthetjük.







Hozzávalók a kekszes alaphoz:

18 dkg Győri Édes keksz
10 dkg vaj


A kekszet daráljuk le, vagy kézzel morzsoljuk össze, hogy morzsalékos legyen.

A vajat hevítsük fel, majd öntsük a kekszhez, és keverjük alaposan össze.

Egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, és öntsük bele a vajas-kekszes keveréket, majd tenyérrel egyenletesen lapogassuk el.

Ezután tegyük be az előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-12 percig. A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni. 

Amikor már langyosra hűlt, a tortaformát csomagoljuk be legalább háromszoros alufóliába, hogy sütéshez használt víz nehogy beszivárogjon.







 Töltelék hozzávalói:

25 dkg mascarpone
15 dkg málnadzsem
3 ek étkezési keményítő
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
3 db tojás (nagy)
csipet só
2 dl habtejszín (v. Hulala)



A mascarponét keverjük ki a porcukorral, a vaníliás cukorral, és egy csipet sóval. Ezután állandó keverés mellett először adjuk hozzá a málnadzsemet, majd egyesével az egész tojásokat is. (minden tojással külön-külön keverjük alaposan össze)

Végül szintén állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a tejszínt, majd kanalazzuk hozzá az étkezési keményítőt is. (egy híg masszát fogunk kapni)

Az elősütött kekszes alapra öntsük rá a tölteléket, majd helyezzük bele a fóliába előzőleg becsomagolt tortaformát egy nagyobb tepsibe.

Ezután öntsük fel a forma 3/4 részéig forró vízzel, mielőtt a sütőbe tennénk.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten a gőzfürdőben süssük a tortát 50-55 percig. (én légkeverésnél 150 fokon, 50 percig sütöttem)
Amikor a torta teteje már kezd szép színt kapni, takarjuk le alufóliával, és úgy süssük tovább, nehogy a túlbarnuljon.

A sütési idő leteltével kapcsoljuk ki a sütőt, majd nyissuk ki az ajtaját résnyire, és így hagyjuk kihűlni a tortát. (amikor kikapcsoljuk a sütőt, a torta még eléggé remegős, de mire kihűl, teljesen megdermed)

A kisült, és kihűlt tortát tegyük be a hűtőbe pár órára, (v. egész éjszakára) hogy a formában teljesen megdermedjen.







Csokoládés ganache bevonó hozzávalói:

12,5 dkg csokoládé (60 %-os)
1,5 dl habtejszín (v. Hulala)


A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd öntsük hozzá a tejszínt.

Ezután gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, olvasszuk fel hogy szép sima, krémes legyen. (figyeljünk rá hogy a tál ne érjen bele a gőzölgő vízbe)

Amikor a csokoládé és a tejszín már szépen összeolvadt, vegyük le a gőzfürdőről, és kevergetve hűtsük 1-2 percig.

Vegyük ki a tortát a hűtőből, és helyezzük rá egy tortatálra, majd csorgassuk rá a csokoládékrémet. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, kb. 30 percre hogy a csokoládé teljesen megdermedjen.

Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd éles késsel ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Csoki, málna, krémsajt.... ezeket magukban is el tudom viselni de együtt igazán felturbóztad a hatást :))

    VálaszTörlés