2014. április 22., kedd

Sült fűszeres hónapos retek.




A friss, zsenge hónapos retket nagyon szeretem elropogtatni, még akár csak úgy önmagában is. (gyerekként egy szelet kacsa zsíros kenyérrel, de sokszor ettem uzsonnára, és imádtam) A napokban éppen a TV-Paprikát néztem amikor is az egyik műsorban (már nem emlékszem pontosan hogy melyikben) sült hónapos retket készítettek. Rögtön el is határoztam, hogy az ünnepek után én is megcsinálom. Aztán nem is várakoztam vele addig, hanem a frissen kisült, és illatozó sonkás csiga mellé készítettem el. A feldarabolt retket mogyoróolajon megfuttattam, meglocsoltam balzsamecettel, fűszereztem sóval, borssal, és kakukkfűvel, majd roppanósra pároltam, végül pedig szép pirosra sütöttem. A sült retek már magában is nagyon finom volt, de a langyos sonkás csigával egyszerűen abbahagyhatatlan.........







Hozzávalók:

2 cs hónapos retek
2 ek mogyoróolaj
2-3 ek balzsamecet
kakukkfű
őrölt fehér bors 







A retket ízlés szerint daraboljuk fel. (a kisebbeket negyedeljük, a nagyobbakat pedig ízlés szerint daraboljuk fel)

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a feldarabolt retket.(ízlés szerint használhatunk mogyoróolajat, olívaolajat, vagy éppen napraforgó étolajat is)

Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg kakukkfűvel, majd locsoljuk meg két evőkanál balzsamecettel. Ezután forgassuk alaposan össze, majd a a serpenyőt félig lefedve, pároljuk 10-15 percig. (közben többször forgassuk össze, és ha szükséges még ízesítsünk utána)

Amikor a retek már kellően megpárolódott, vegyük le a fedőt, majd vegyük nagyobbra a hőfokot, és pár perc alatt pirítsuk szép pirosra, ropogósra. (párolás közben többször ellenőrizzük egy villával, hogy a retek kellően megpuhult e)

Tálaláskor a sült fűszeres reteksalátát ízlés szerint kínálhatjuk pl. sós kalácsok, húsok, pástétomok....... mellé.

2 megjegyzés:

  1. Ha szerette kacsazsíros kenyérrel, akkor a serpenyőben is használhat kacsazsírt olaj helyett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zoli, szívesen használtam volna kacsazsírt, de sajnos már régóta nem tarunk kacsát, így nincs kacsazsírom. :(

      Törlés