2014. április 13., vasárnap

Húsvéti (majdnem) szivárvány torta.




Azzal kezdeném, hogy miért is csak "majdnem" szivárvány tortát sütöttem. Ennek pedig csakis egy oka van, hogy ezek a színek csak megközelítőleg hasonlítanak a szivárvány színeihez, meg egy még hibádzik is  belőle. Igaz megpróbáltam beszerezni szép színes ételszínezőt, csak sajnos a tubuson lévő szín, és a benne lévő tartalom kissé eltért egymástól. Na, de ez legyen a legnagyobb bajom....... Már régóta szemezek ennek a szép színes tortának a receptjével, és elhatároztam hogy idén húsvétra mindenképpen megsütöm. Azért biztos, ami biztos alapon csináltam egy próbasütést a napokban, mert igaz a torta alapjában véve igen egyszerű, mégis kissé macerás a lapok külön-külön kikeverése, és sütögetése. Végül a szépen megsült tortalapokat finom, citromos mascarponekrémmel vékonyan megkenve egymásra helyeztem, majd kívülről bevontam a megmaradt krémmel. (ízlés szerint vajas krémmel is megtölthetjük) Pár órára hűtőbe tettem a tortát, majd szépen felszeleteltem és kóstolás előtt először kigyönyörködtem magam, majd megkóstoltam. A végeredmény pedig egy szaftos tésztájú torta, finom citromos krémmel. A húsvéti asztalon (mert az ünnepekre újra megsütöm) biztosan nagy sikere lesz majd.







  Hozzávalók 6 db 20 cm-es tortalaphoz:

25 dkg liszt
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
4 db tojás
2 ek író
2 tk vaníliaaroma
2 tk sütőpor
csipet só


A vajat a porcukorral keverjük jó habosra, majd adjuk hozzá a csipet sót, és a vaníliaaromát. 

Ezután állandó keverés mellett egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, majd mindegyikkel keverjük alaposan össze.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk hozzá a vajas-cukros-tojásos.... keverékhez. Ezután alaposan keverjük össze, hogy egy sima masszát kapjunk.

Ezután a tésztát osszuk el hat egyenlő részre. (mérlegen mérjük szét, hogy valóban egyforma adagokat kapjunk)







Színezéshez használjunk néhány csepp különböző színű, ehető ételszínezéket.
Pl. pirosat, zöldet, kéket, stb...........


A hat egyenlő részre elosztott tésztát ezután egyesével színezzük ízlés szerinti színűre.

3-4 csepp színezéket cseppentsünk a tésztához, és keverőkanállal, keverjük alaposan össze, majd kettesével süssük meg a tésztalapokat.

Egy sütőpapírra rajzoljunk két 22 cm-es kört, majd tegyük rá egy gáztepsire a megrajzolt papírt. Ezután kanalazzuk mindegyikre rá a tésztát, majd egyenletesen simítsuk el. (a többi tésztával is így járjunk el, tehát három  részletben tudjuk megsütni az összes lapot!!!!)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten 10-15 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem a lapokat)

A sütőből kivéve alányúlva, óvatosan emeljük  le a tésztát a sütőpapírról, majd rácsra helyezve hűtsük ki egészen.

A kihűlt lapokból egyesével vágjunk ki 20 cm-es köröket, majd töltsük meg a krémmel.







Krém hozzávalói:

35 dkg mascarpone
porcukor (ízlés szerint)
2 cs vaníliás cukor
1/2 citrom leve
2 dl habtejszín (v. Hulala)


A mascarponét keverjük simára ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, a vaníliás cukorral, és a citromlével. 

A tejszínt verjük fel lazább habbá, majd apránként keverjük hozzá a mascarponekrémhez.

Ezután rétegezve kenjük meg vékonyan a krémmel a tortalapokat, majd a maradék krémmel kívülről is vonjuk be a tortát.

Az elkészült tortát tálalásig  tegyük be a hűtőbe, hogy a krém kellően lehűljön, és az ízek jól összeérjenek.






Írót készíthetünk saját magunk is!!!! 1 dl tejbe cseppentsünk bele néhány csepp citromlevet, majd keverjük össze. Ezután hagyjuk pár percig állni, még elkészül az író.

A tortát közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.


4 megjegyzés: