2014. április 26., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Szabolcsi töltött káposzta.



Évekkel ezelőtt egy kedves barátnőmnél ettem először szabolcsi töltött káposztát. Ő annyira finomra tudta ízesíteni, hogy nem győztük enni. Volt hogy kevesebb sűrített paradicsommal, és volt hogy jó sok paradicsomos lével öntötte fel. Nekem mindkét változat nagyon ízlett, de általában én is elég sok paradicsommal készítem. Természetesen az már ízlés dolga, hogy ki mennyivel is készíti. Azért is szeretem ezt a káposztát, mert az összeállítás után már nincs vele több gond, hiszen a sütőben párolódik puhára, készre. Mivel ezen a hétvégén igen változékony, és hűvös az idő, így igencsak jólesik a finom töltött káposzta mellett, a sütőből kiáramló meleg is.  Egy szelet friss kenyérrel pedig a káposzta mellett, még a finom paradicsomos szaftot is kedvünkre tunkolhatjuk. Mivel Szabolcsban készült töltött káposztát még nem ettem, így nem is tudom összehasonlítani az általam főzöttel, de nekem így is nagyon ízlik, még ha esetleg némileg el is tér a kettő egymástól.






Hozzávalók:

1 nagyobb fej káposzta
50 dkg darált hús (sertés comb)
15 dkg rizs
1 db vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
őrölt bors
szerecsendió
pirospaprika
1 üveg sűrített paradicsom
2 ek olaj
víz





A káposzta torzsáját éles késsel vágjuk ki, majd helyezzük bele egy nagyobb edénybe. Öntsük fel meleg vízzel, majd kezdjük el felforralni. A főzés közben leváló leveket szedjük ki, és alaposan csepegtessük le, majd hagyjuk langyosra hűlni. Amikor már csak langyosak a levelek, a vastagabb ereket vágjuk ki egy késsel, mielőtt megtöltenénk.

A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. Ezután egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, pároljuk üvegesre, és hagyjuk langyosra hűlni.

A darált húst tegyük egy tálba, majd adjuk hozzá a langyosra hűlt vöröshagymát, nyomjuk bele a fokhagymát, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy csipet szerecsendióval, és pirospaprikával, majd alaposan dolgozzuk össze. Végül adjuk hozzá a rizst, majd szintén dolgozzuk össze a masszát.

Ezután a kihűlt káposztaleveleket töltsük meg a húsos töltelékkel. (én a levelek közepére tettem egy gombóc tölteléket, majd két oldalról ráhajtottam a levelet, végül pedig feltekertem)

Egy nagyobb edény alját rakjuk ki a maradék, és a kisebb káposztalevelekkel, majd szépen sorba helyezzük rá egymásmellé a megtöltött káposztát.

A sűrített paradicsomot keverjük össze annyi vízzel, hogy miután ráöntöttük, éppen csak ellepje a káposztát.

Ezután fedjük le az edényt, és forraljuk fel a paradicsomos levet. Amikor elkezd forrni, zárjuk el a gázt, és tegyük be az edényt közepes hőmérsékletű sütőbe. A sütőben hagyjuk bő egy órán át, hogy a töltelék teljesen puhára főjön. Ekkor kóstoljuk meg, és ha a töltelékben a rizs már teljesen megpuhult, akkor kapcsoljuk ki a sütőt, és hagyjuk az elkészült káposztát tálalásig a meleg sütőben.

Tálaláskor szedjük a töltött káposztát tányérra, locsoljuk meg egy kevés paradicsomos lével, majd friss kenyérrel kínáljuk.

4 megjegyzés:

  1. Isteni ez az étel!!! Ki is nyomtatom! ;-)

    VálaszTörlés
  2. Buenísimo ....me gusta todo lo que preparas Gizi,abrazos

    VálaszTörlés
  3. A szabolcsi töltött káposzta nem ilyen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves László! Én így készítem a szabolcsi töltött káposztát, Te meg úgy, ahogy Te akarod!!!!

      Törlés