2014. február 17., hétfő

Rántott zeller sárgarépa salátával.




A zeller az egyik kedvenc zöldségem, így szívesen teszem bele levesekbe, de már volt, hogy sütőben megsütöttem, mint a hasábburgonyát. Nemrégiben pedig Andreánál láttam meg a "rántott zellert", és rögtön tudtam, hogy ezt nekem is el kell készítenem. Andrea receptje is tetszett, de azért én egy kicsit változtattam rajta. A zsemlemorzsába kevertem némi reszelt sajtot, kukoricalisztbe forgattam bele, majd a bőséges olajban való sütés helyett, én a sütőben sütöttem szép pirosra. Sütés közben a zeller vesztett a jellegzetes ízéből, így akit esetleg az markáns íze tartana vissza attól hogy elkészítse, ne tegye, mert kellemesen fog csalódni. Köretet nem, hanem inkább egy finom sárgarépa salátát készítettem hozzá. Én nagyon szerettem, és minden zeller kedvelőnek, csakis ajánlani tudom.







 Hozzávalók:

1 nagy zeller
5 dkg sajt
10 dkg zsemlemorzsa
2 db tojás
kukoricaliszt
2-3 ek mogyoróolaj (v. napraforgó)






A zellert pucoljuk meg, és vágjuk fel vékonyabb szeletekre, majd sózzuk be, és hagyjuk legalább egy fél óráig állni. Ezután alaposan csepegtessük le.

A zsemlemorzsát keverjük össze a reszelt sajttal. A tojásokat villával keverjük alaposan össze. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd spricceljük meg az olaj felével.

A lecsepegtetett zellerszeleteket ezután először forgassuk bele a kukoricalisztbe, majd a felvert tojásba, végül pedig a sajtos zsemlemorzsába.
Ezután a bepanírozott zellert helyezzük rá a beolajozott sütőpapírra, majd spricceljük meg a maradék olajjal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon kb. 30 percig sütöttem)

Tálaláskor a rántott zellert ízlés szerinti körettel, (pl. rizzsel, krumplipürével, sült krumplival....) vagy salátával kínáljuk. Én sárgarépa salátával kínáltam.

2 megjegyzés:

  1. Én is nagyon szeretem a rántott zellert :-) és a karalábét is. Ha ilyeneket készítek, akkor a húst nem is kívánom :-)

    VálaszTörlés
  2. Sosem rántottam még zellert. Na legközelebb ha panírozok kipróbálom!

    VálaszTörlés