2014. február 10., hétfő

Fekete harcsa tejfölös-zöldséges szószban.




Eddig csak afrikai harcsát vásároltam, és annak a húsát nemcsak harcsapaprikásnak, de levesnek, és fűszeresen megsütve is nagyon szeretjük. Fekete harcsáról ugyan már hallottam, de eddig még nem kóstoltam. Nemrégiben egy ismerősöm jóvoltából sikerült közelebbi kapcsolatba kerülni eme hallal is. A fekete harcsáról csakis annyit tudok elmondani, hogy a húsa sokkal jelentéktelenebb, ízetlenebb mint az afrikai harcsáé, de fűszerezéssel igen ízletessé tudjuk varázsolni.  Én most egy hagymás-tejfölös-szószos alapot készítettem, majd abban főztem puhára a harcsát, végül pedig előpárolt mexikói zöldségkeverékkel rotyogtattam össze. Köretként rizst készítettem hozzá, de ízlés szerint krumplipürével, vagy kifőtt tésztával is tálalhatjuk.







Hozzávalók:

50 dkg fekete harcsa
1 nagy vöröshagyma
3 dl fehérbor
3 dl víz
3 dl tejföl
1 ek liszt
1/2 kg mexikói zöldségkeverék
őrölt bors
1/2 mk szerecsendió
1 db zöldségleves kocka
2 ek olaj






A harcsát mossuk meg, majd alaposan csepegtessük le. Ezután ízlés szerint daraboljuk fel, majd tegyük félre. (én kisebb kockákra vágtam fel)

A vöröshagymát vágjuk fel apróra, majd a felhevített olajon pároljuk üvegesre. Ezután öntsük fel a borral, és a vízzel, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a leveskockát és a szerecsendiót. Forraljuk fel, majd a lángot mérsékelve főzzük puhára.

Amikor a hagyma már teljesen megpuhult, szűrjük át egy szűrőn, majd a a visszamaradt hagymát, kanállal passzírozzuk át. (én a hagymának kb. a 3/4 részét passzíroztam bele a lébe)
Ezután a hagymás-levet tegyük vissza a tűzre, és forraljuk fel.

A tejfölt keverjük simára a liszttel, és egy kevés főzőlével, majd állandó keverés mellett, csorgassuk a forrásban lévő hagymás léhez. Ezután kevergetve, addig főzzük még kezd besűrűsödni. Ekkor tegyük bele a feldarabolt harcsát, majd keverjük alaposan össze, és főzzük kb. 10 percig. (először elég sűrű lesz a lisztes habarástól, de a hal enged pár perc után annyi levet, hogy egy szószos állagot kapunk)

Közben a mexikói zöldségkeveréket lefedett jénaiban, közepes fokozaton pároljuk a mikróban puhára. Ízlés szerint enyhén sós vízben is puhára főzhetjük.

Amikor a harcsa már megfőtt, öntsük bele a szószba az előzőleg lecsepegtetett zöldségkeveréket is. Ezután óvatosan forgassuk össze, majd szép lassan rotyogtassuk még 2-3 percig.

Tálaláskor ízlés szerinti körettel tálaljuk. Én rizst készítettem hozzá, de krumplipürével, tésztával... is finom.

2 megjegyzés:

  1. Rico rico su comida està goloso,saludos y abrazos.

    VálaszTörlés
  2. Micsoda tengeri fíling... Papírhajó és kagylók... Nagyon kreatív vagy. A halas ételek tudod, a kedvenceim! Imádnám!

    VálaszTörlés