2013. március 5., kedd

Citromkrém.



 Jó ideje annak, hogy szerettem volna citromkrémet készíteni, és már több receptet is áttanulmányoztam, de a krém eddig még nem készült el. Nemrégiben a "femina" receptküldő játékán viszont szerencsésnek mondhattam magam, és megnyertem egy négy szakácskönyvből összeállított ajándékcsomagot. Az egyik könyv pedig nem más, mint a "Finomságok Ajándékba", tele jobbnál-jobb receptekkel, és olyan csodálatos fotókkal, hogy kedve lenne az ember lányának rögtön az összeset elkészíteni. (ahogy magamat ismerem jó néhány recept el is fog készülni a kis konyhámban) Lapozgatás közben aztán rátaláltam a citromkrém receptjére is, és rögtön tudtam, hogy megtaláltam a kedvemre való receptet. Nem is várakoztam vele sokáig a hétvégén el is készült egy kisebb adag próbaképpen. Nem csalódtam a receptben, mert a leírást követve, éppen azt a selymesen-krémes, kissé pikáns citromkrémet kaptam, amire számítottam. Már magában is nagyon finom, hát még egy finom sajttortára  kanalazva valami mennyei. (Mini sajttorta citromkrémmel recept itt megtalálható)





 Hozzávalók:

2 nagy citrom
2 db tojás
12 dkg vaj
30 dkg kristálycukor
1/2 ek kukoricaliszt






Egy serpenyőbe üssük bele az egész tojásokat, majd kézi habverővel kicsit verjük fel.

Ezután adjuk hozzá a kristálycukrot, a felolvasztott vajat, és a kukoricalisztet, majd keverjük alaposan össze.
Végül reszeljük hozzá a két citrom héját, és nyomjuk bele a levét, majd szintén keverjük össze.

Tegyük fel a serpenyőt a tűzre, majd  közepes hőfokon, állandó keverés mellett addig főzzük még besűrűsödik, opálossá válik a massza. ( 8-9 perc alatt besűrűsödik)
Amikor már besűrűsödött vegyük lejjebb a hőfokot és gyöngyözve főzzük még 1-2 percig.

Az elkészült citromkrémet töltsük jól záródó üvegbe, és hagyjuk teljesen kihűlni. Hűtőben k tárolva néhány hétig tárolhatjuk a citromkrémet.

Az elkészült citromkrémet felhasználhatjuk tortákhoz, pitékhez, különböző omlós süteményekhez, de kínálhatjuk reggelire pirítós vagy friss péksütemény mellé is.

1 megjegyzés:

  1. Gizike, a Citrom krémed nagyon szép...bársonyos, és gyönyörü tavaszi szine van. Én is szoktam késziteni, de itt LEMON CURD-nek hivják, és több tojást igényel. Inkább sürübb a tartaléka, lehet venni kis üvegben is, de nagyon drága, és az otthon készitett mindig is finomabb.
    A mini kis sajt torták is nagyon guszták, el tudom képzelni milyen finom a citrom krémmel. Nagyon szép, és mutatós is.
    Ma este válaszolok leveledre, olyan lehetetlen, és tehetetlen lettem az utolsó hónapokban...már ideje lenne hogy vissza vergődnék a mindennapi megszokott dolgokra, csak a mindennapi megszokott dolgok is nagyon megváltoztak. Puszillak, drágám

    VálaszTörlés