2012. október 28., vasárnap

Almás-csokoládés pitetorta.



 Néhány szem alma, egy féltábla fehér csokoládé, és egy omlós-diós pitetészta kombinációjából még nem késő megsütni ezt a finom pitetortát a délutáni kávé, vagy éppen tea mellé. A csokoládé helyett ízlés szerint marcipánnal is készíthetjük, úgy a töltelék íze garantáltan még sokkal finomabb. Nekem sajnos nem volt itthon marcipán, így fehér csokoládé került a töltelékbe, de így is különösen finomra sikerült. Tálalás előtt ajánlatos a pitét teljesen kihűteni, hogy a töltelék nehogy melegen szétfolyjon. Persze csakis, ha van türelmünk kivárni azt az időt, mert nekem sajnos nem volt, és a még kissé langyos pitének egyszerűen nem lehetett ellenállni.






Tészta hozzávalói 24 cm-es piteformához:


15 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
5 dkg darált dió
1 tojássárgája
1-2 ek hideg víz


Tegyük a lisztet és a hideg, felkockázott vajat egy keverőtálba és robotgéppel kezdjük el morzsalékossá keverni.

Amikor már kellően morzsalékos, akkor állandó keverés mellett adjuk hozzá a porcukrot, majd a darált diót. 

Végül adjuk hozzá a tojássárgáját, majd 1-2 ek hideg vizet attól függően, hogy mennyit vesz fel a tészta. (egy könnyen gyúrható tésztát kell kapnunk, mely nem ragad) (természetesen kézzel is összemorzsolhatjuk, és összegyúrhatjuk a tésztát)

Ezután csomagoljuk be a tésztát folpack fóliába, majd 30 percre tegyük be a hűtőbe pihentetni.

A hűtőből kivett tésztát nyújtsuk ki, majd béleljük ki vele a piteformát. (én két folpack fólia között nyújtom ki, így a tészta nem ragad le és könnyű vele bánni)

A tészta alját villával több helyen böködjük meg, majd helyezzünk rá sütőpapírt és töltsük meg nehezékkel (pl. babbal, rizzsel...) 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 10 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, majd mielőtt megtöltenénk a töltelékkel, hagyjuk kicsit hűlni.
(az elősütést el is hagyhatjuk, a töltelék nem fogja eláztatni a tésztát, és elősütés nélkül is finom omlós lesz)



Töltelék hozzávalói:


3 db alma
10 dkg mascarpone
1 dl tejszín
2 db tojás
5 dkg fehér csokoládé
1 cs vaníliás cukor
10 dkg porcukor
őrölt fahéj
1/2 cs vaníliás pudingpor (v. 1 ek étkezési keményítő)


Az almákat hámozzuk meg, majd vágjuk félbe és vékony cikkekre. Citromlével csepegtessük meg, nehogy állás közben megbarnuljanak.

Egy tálba tegyük bele a mascarponét, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd kézi habverővel keverjük simára.
Ezután reszeljük hozzá a csokoládét, adjuk hozzá az egész tojásokat, ízlés szerint őrölt fahajat, és a tejszínt, majd szintén keverjük simára.
Végül keverjük hozzá a vaníliás pudingport (v. az étkezési keményítőt)

Az elősütött tészta tetejére helyezzük rá a  félbe és cikkekre vágott almákat, majd óvatosan öntsük rá a mascarponés-csokoládés-tejszínes.... keveréket.

Helyezzük be a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük szép aranybarnára. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem) Ezután a sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni. 

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a tetejét, majd felszeletelve kínáljuk. 

10 megjegyzés:

  1. És még kikérted magadnak,hogy varázsujjú lennél!Esküszöm,ahogy olvastam a "kis almást",kibukkant a napocska!

    VálaszTörlés
  2. Ma ugyan már késő nekifogni, főleg, hogy még a kihülést is meg kellene várni... de tisztára ellenállhatatlan! Gyönyörűen néz ki és... úgy kellene:))

    VálaszTörlés
  3. Alma és csoki - a legjobb párosítás! :)

    VálaszTörlés
  4. Gizike, most jelenleg van időm kommentálni, itt nemsokár dél van...várom a fiamat, és az unoka lányaimat ebédre. Bár csak lenne egy ilyen finom desszert itt, Jajj de fantasztikusan néz ki ez a csodás pite fehér csoki, mascarpone, és még alma szeletek a tetején...hűha, itt el fogyna az egész egy ülés alatt. A kislányok nagyon szeretik az otthoni készitett sütiket, de a fiam csak ritkán engedi őket enni édességet...de bizony ezt ő sem tudná ellen állni!

    Itt akkora óriási hullámok vannak a tengeren hogy el lepte az egész strand részt, a vihar már el hagyott bennünket tegnap óta, de az Atlantic oceán begbolondult!!!
    Puszillak,

    VálaszTörlés
  5. Gizi, ez csodás:) Azt hiszem mentem is le, a Párom imádni fogja:)

    VálaszTörlés
  6. Fehércsoki az igazi kedvencem, és a pitéket is kedvelem, mindenfélét. Ez gyönyörűen sikerült, biztosan nagy sikered volt vele:)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon finom lehet, csábítóak ezek a fotók!!! :)

    VálaszTörlés
  8. Hasonló, mit az én mandulás körtepitém. Nagyon jó! Mentem ezt is, van egy csomó almám... Guszta, az a szelet jöhet is!

    VálaszTörlés
  9. trollanyu, én is imádom a fehár csokit, és most megéri a tibi csokit venni, mert értékes nyeremények vannak. Itt a lista, hogy mely termékek vesznek részt a játékban http://fon.gs/nyerocsoki

    VálaszTörlés