2012. augusztus 14., kedd

Szilvás cobbler.



 Már jó ideje készülök arra, hogy sütök egy finom gyümölcsös cobblert, de valahogy eddig nem akart összejönni a dolog. A sárgabarackos a kedvencünk (recept itt megtalálható), viszont idén egy árva szem sárgabarack nem volt a fán. Aztán mire észbe kaptam, már a zöldségesnél sem lehetett kapni. Ezután jött a kánikula, és a cobbler megint csak váratott magára. Most végre nincs nagy meleg, a szilva pedig érik a fán, sőt lassan már le is érik, így minden adott volt ahhoz, hogy hozzálássak a sütéshez. A régi jól bevált receptemet kerestem elő, és most sem kellett csalódni benne, mert a tészta nagyon finom, omlós lett, a szilvás töltelék pedig igazán ízletes, és jó szaftos. A fotókról igaz lemaradt, de készítettem egy finom vaníliás cukros-cukros-tejfölös öntetet, és mielőtt hozzáláttunk az elfogyasztásához, a cobbler tetejére csorgattam. Mondhatom az ízhatás magáért beszélt!!! Mindenkinek csakis ajánlani tudom, akár ízes tejföllel megcsorgatva, vagy éppen csak kevéske porcukorral meghintve.






Tészta hozzávalói 25x10 x7 cm-es sütőformához:

25 dkg liszt
5 dkg porcukor 
1 cs vaníliás cukor
1 cs sütőpor
10 dkg vaj
1 db tojás
1,5 dl tejszín
csipet só
1 kk őrölt fahéj



A lisztet, a csipet sót, és a vajat tegyük egy tálba és morzsoljuk össze. Ezután keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, őrölt fahajat, és sütőport.

Végül keverjük hozzá az egész tojást, és a tejszínt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (amennyiben túl lágy lenne a tészta, még egy kevés lisztet gyúrjunk hozzá)


Szilvás réteg hozzávalói:

50-60 dkg szilva
3 ek kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
őrölt fahéj
1/2 cs vaníliás pudingpor (v. étkezési keményítő)

A tetejére való szóráshoz:

 2-3 ek kristálycukor
1 cs vaníliás cukor


A szilvát vágjuk félbe, magozzuk ki, majd keverjük össze a cukorral, vaníliás cukorral, ízlés szerint fahéjjal, és a pudingporral (v. étkezési keményítővel).

A sütőformát alaposan kenjük ki vajjal, majd öntsük bele a szilvás keveréket. Egyenletesen igazítsuk el, majd a tésztából formázzunk kb. egyforma golyókat, és helyezzük a szilva tetejére.(nem baj, ha maradnak kisebb hézagok, mert a tészta sütés közben kicsit megnő)

A kristálycukrot keverjük össze a vaníliás cukorral, majd szórjuk meg vele a tészta tetejét.

Helyezzük be a formát előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt süssük szép pirosra. (Én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)

Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni. Én egy pohár tejfölt kikevertem porcukorral, és vaníliás cukorral, majd a kitálalt sütemény tetejére csorgattam. Nagyon jól illik a szilva, és az ízesített tejföl egymáshoz.

19 megjegyzés:

  1. Még nem hallottam a cobblerről, de nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban nagyon finom, egy próbát mindenképpen megér.

      Törlés
  2. Isteni lehet! Amúgy is szeretem a cobblert, na de ezzel a szilvával, nyami :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viki én eddig a sárgabarackosra szavaztam, de ez most megváltozott. A szilvával most nagyon ízlett,de lehet csak azért, mert már régen sütöttem.:)

      Törlés
  3. Imádjuk a cobblert, amióta megtanultam Jamitől. A szilvát is imádjuk, nálunk is éppen érik.Lehet, hogy valamelyik nap én is követem a példádat.Mégpedig a tejfölös öntettel, mert azt még nem próbáltam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Magában is finom, és szaftos volt, de a tejföllel az igazi. Kíváncsi leszek, hogy neked ízlik-e majd úgy. Mi a szilvás gombócot is tejfölösen esszük.:)

      Törlés
  4. Felveszem a kipróbálandók listájára:)

    VálaszTörlés
  5. Gizike, én már közel két éve nem sütöttem szilvás cobblert, de fennt is van a blogomon. Meg is jelöltem. Guszta és finom a tiéd a lila szilvával. Én a gömbölyü szilvát használtam, mert nálunk csak Szeptember, Oktoberben van a lila, hosszukás, én akkor sem mindig kapható, és drága is!
    Puszillak,

    http://foodandthriftfinds.blogspot.com/2010/10/plum-cobbler.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth köszönöm hogy belinkelted, megyek és megnézem a te receptedet. Idén sajnos nálunk elég kevés szilva termet, de az üzletben szerencsére elég olcsón meglehet venni. Érdekes hogy nálatok olyan későn érik a szilva, itt olyankor már nem lehet kapni.

      Törlés
  6. Olyan érdekes ez a desszert! Sosem sütöttem még, itt lenne az ideje kipróbálni... Nálunk sem volt barack, viszont szilva annál több. :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti szerintem nálad is nagy sikere lenne. Sajnos nálunk szilva is nagyon kevés termett, igaz elég öreg már a fa, lehet annak tudható be.

      Törlés
  7. Idén készítettem én is először, és teljesen beleszerettem!! Azt hiszem megyek szilvát venni!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbikám gondolom ezóta már nemcsak megvetted a szilvát, de már meg is ettétek a cobblert. :)

      Törlés
  8. Ha alábbhagy ez a trópusi meleg,nekiállok,talán még nekem is menni fog! (az
    utóbbi időben ritka béna vagyok) Ezt muszáj kipróbálnom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsóka naná, hogy neked is menni fog!!!! Nálunk nagy sikere volt, lehet ez annak is betudható, hogy elég régen sütöttem már. Bármilyen gyümölcs jó hozzá, én nagyon szeretem még a sárgabarackosat, de az sajnos idén kimaradt. Jó sütögetést kívánok!!

      Törlés
  9. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  10. Nagyon jol nez ki. Nekem most vannak valami szilvaim amik tul erettek gombocnak... megprobalom ezt csinalni. Hany gramos a vanilias pudingpor? Koszi a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm, és örülök hogy megcsinálod! Az érettebb szilva pont jó hozzá, biztosan finom lesz. 4 dkg-os a vaníliás pudingpor, és olyan amit főzni kell.

      Törlés