2012. július 27., péntek

Töltött cukkini.



A hétvégére betervezett kiadósabb fogások előtt, gondoltam ma egy kicsit egyszerűbb, és főként húsmentes ebédet készítek.  Adva volt a cukkini, melyet szerettem volna megtölteni, méghozzá valami egyszerű, zöldséges töltelékkel. A hozzávalók összeválogatásánál előkerült néhány lila újhagyma, kukorica, fokhagyma, egy darabka edami sajt, és a saját termésű, finom édes paradicsom. Első gondolatom az volt, hogy rizs kerül a zöldségek mellé a töltelékbe, de aztán meglátván a polcon az árpagyöngyös zacskót, már el is vetettem a rizs gondolatát. A fűszerezést sem bonyolítottam túl, viszont a só, és őrölt bors mellett, friss bazsalikommal ízesítettem. Mielőtt a sütőbe toltam volna, még löttyintettem alá némi fehérbort, hogy legyen miben puhára párolódnia a cukkininek. A sütőből kivéve pedig egy nagyon finom, húsmentesen is laktató ebédet tudtam ma feltálalni.





Hozzávalók:

2 db közepes cukkini
2-3 db lila újhagyma
1 gerezd fokhagyma
6-8 paradicsom
1 csésze kukorica
1/2 csésze árpagyöngy (gersli)
10 dkg edami sajt
őrölt bors
bazsalikom
1 dl fehérbor
olívaolaj



A cukkiniket vágjuk félbe, majd kanállal vájjuk ki a magokat. Ezután sózzuk meg a belsejét, és hagyjuk kicsit állni. Mielőtt beletöltenénk a tölteléket, papírtörlővel itassuk fel a mélyedésben összegyűlt vizet.

Az árpagyöngyöt enyhén sós vízbe főzzük puhára, majd szűrjük le.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a vékonyra felszeletelt lila újhagymát és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá az apróra felvágott fokhagymát, majd pár pillanat után a kukoricát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg apróra vágott friss bazsalikomlevéllel. Keverjük alaposan össze, majd öntsünk alá kb. 1 dl vizet, és főzzük puhára. (mire a kukorica megfől, addigra a víz teljesen elpárolog)

A puhára párolt hagymás-kukoricához először keverjük hozzá az alaposan lecsepegtetett árpagyöngyöt, majd az apró kockákra vágott sajtot, és a nagyobb darabokra vágott paradicsomot.
Ezután a cukkiniket töltsük meg az elkészült töltelékkel.

Egy tepsibe öntsünk egy kevés olajat, majd helyezzük egymás mellé a megtöltött cukkini-csónakokat. Ezután öntsük alá a bort, majd fóliával fedjük le a tepsit.

Tegyük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten kb. 40 perc alatt pároljuk puhára.  Ezután vegyük le a fóliát, és szórjuk meg a töltelék tetejét reszelt sajttal, majd tegyük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra.


Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd fogyasszuk jó étvággyal.


10 megjegyzés:

  1. Ez szokás szerint istenien néz ki, hétvégén el is fogjuk készíteni. Férjem nagy mestere a töltött "dolgoknak". :) A cukkini pedig kedvenc nálunk, a bele adagolandó zöldségeket még én is meg fogom enni (egyszerűen nem szeretem a zöldségeket). :)
    Köszönöm a receptet, már alig várom, hogy kóstoljuk. :)
    Szép hétvégét Nektek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andrea! Köszönöm, és én is szép hétvégét kívánok Nektek.

      Milyen finomságokat készít a férjed, van esetleg valami különleges töltelékreceptje???
      Szinte észre sem veszed, hogy hiányzik a hús a töltelékből, mert olyan finom. Persze azt is lehet belecsempészni, de én most kihagytam.

      Törlés
  2. Én is szoktam tölteni a cukkinit, de így húsmentesen még nem próbáltam.
    Finom lehetett!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jucikám azt nem mondom hogy a férfiak kedvence lesz ez a húsmentes töltelék, de Neked biztosan ízlett volna. Én nagyon szerettem.:)

      Törlés
  3. Nagyon de nagyon nyamiiiii!!!!!!!

    VálaszTörlés
  4. Szeretem, nagyon. Nagyon guszta. :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, és biztos vagyok benne, hogy Neked is ízlene.:)

      Törlés
  5. Hmmm, nagyon finom lehet, én husival töltöttem...:)

    VálaszTörlés
  6. Gizike, nálunk a töltött cukkini ...zucchini...már a hetvenes évek óta nagyon fel volt kapva, és utána ki ment a divatbol, és most megint ujra vissza hozták. A régi időkben, darált marha hussal, paradicsom szósz és mozzarella sajtal töltötték, de szerintem finomabb a vegetárius módon ahogyan te is készitetted!
    Guszta és finom. Látom te is csinálsz rusztik fotókat, nagyon mutatós az a tepsi igy, természetesen. Emlékszem először amikor a lányom fotózta a le égett tepsiben a süteményt, én majd el ájultam és kérdeztem tőle..."csak nem fogod fel tenni ezt a ronda tepsit?" miért nem tisztitod ki mielőtt le fényképezed?...ő csak nevetett rajtam, hogy nem ismerem az uj divatot a food fotókban...ez volt kb. több mint egy éve!

    VálaszTörlés