2012. július 9., hétfő

Málnakrémes-cukkinis csokoládétorta.



Nagy hőség ide, vagy oda, én bizony a hétvégén megint csak nekiálltam tortát sütni. Persze azért nem vártam meg a rekkenő meleget, hanem a hajnali órákat választottam eme, embert próbáló cselekedethez. Az elképzelésem mindenképpen valami nagyon csokoládés finomság volt, (bevallom, imádom a csokoládét:)))) viszont a cukkini és a málna bőséges termésének köszönhetően, bizony mindkettőből került a tortába is. Lehet sokan óckodnak a cukkini süteménybe való felhasználásától, de én nyugodt szívvel merem ajánlani a kipróbálását. A cukkini íze egyáltalán nem érezhető ki, és aki nem tudja miből készült a torta, az soha nem jönne rá, egy kimerítő felvilágosítás nélkül. A torta, vagy éppen sütemény tésztája viszont nagyon finom, szaftos lesz a cukkinitől, és még másnapra sem szárad ki.(már ha marad, mert nálunk ilyen nem nagyon fordul elő) A krémhez megint a jól bevált málnapépet kevertem ki mascarponéval, és tejszínhabbal, és így együtt a csokoládés tortalap, és a málnás-habos krém, egyszerűen ellenállhatatlanná tette a tortát. 







Tészta hozzávalói 2 db 20-cm-es formához:


1 tábla csokoládé (70%-os)
30 dkg cukkini
15 dkg liszt
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 db tojás
150 ml olaj
reszelt citromhéj
1 cs sütőpor
1 kk szódabikarbóna
1 mk só


A cukkinit reszeljük le egy nagyobb lyukú reszelőn. A csokoládét olvasszuk fel, gőzfürdő fölött, majd hagyjuk kicsit hűlni.

Egy tálba szitáljuk bele a lisztet, majd adjuk hozzá a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, reszeljük bele a citromhéjat, majd egy fakanállal keverjük össze.

Egy másik tálba üssük bele a tojásokat, majd a porcukorral, a vaníliás cukorral, és az olajjal keverjük simára.

Ezután a száraz keverékhez öntsük hozzá a tojásos-keveréket, majd az olvasztott csokoládét, és keverjük össze. Végül tegyük bele a lereszelt, és a levétől éppen csak egy kicsit kinyomkodott cukkinit, majd keverjük alaposan össze.
A tortaformákat béleljük ki sütőpapírral, majd egyenlően elosztva kanalazzuk bele a masszát.

Helyezzük a formákat  előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon, süssük 25-30 perc alatt készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 25 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk a formában kicsit hűlni, majd vegyük le a tortakarikát, és rácsra helyezve hűtsük ki egészen a tortalapokat.


Krém hozzávalói:

25 dkg mascarpone
1 cs vaníliás cukor
porcukor 
2 dl Hulala (v. habtejszín)
pár kanál málnapép


Keverjük ki a mascarponét a vaníliás cukorral, és ízlés szerinti mennyiségű porcukorral. Ezután keverjünk hozzá pár kanál málnapépet. (a málnát főzzük pár percig cukorral, és vaníliás cukorral ízesítve, majd egy szűrőn passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek bele, ezután teljesen kihűtve keverjük a krémhez) (egyszerűbb megoldás, de nem olyan finom mint az előző, ha a málnát botmixerrel pépesítjük, majd szűrőn átpasszírozzuk, és így keverjük a krémbe)

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük kemény habbá, majd apránként, fakanállal óvatosan keverjük hozzá a mascarponés-málnás krémhez. 

Az egyik teljesen kihűlt tortalapot helyezzük egy tálcára, majd kanalazzuk rá a krém felét. Ezután helyezzük rá a másik tortalapot, és a tetejére kanalazzuk rá a maradék krémet. Végül díszítsük a tetejét málnaszemekkel. Az elkészült tortát ezután tegyük be a hűtőszekrénybe, hogy a krém kicsit megdermedjen, és könnyebb legyen majd szeletelni.

Közvetlen tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.


20 megjegyzés:

  1. Nem vagyok egy torta fun, de simán jöhetne egy szelet:) A színét meg egyszerűen imádom:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem túl édes, így biztosan Neked is ízlene. A málnától csodálatos lesz a színe, nekem is nagyon tetszik, olyan kis zabálnivaló.:)))

      Törlés
  2. Én azért tennék egy próbát ezzel a tortával...:) Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, és nyugodtan próbálkozzál meg vele,(ha már nem tudlak megkínálni) tuti nálad is nagy sikere lesz.

      Törlés
  3. Ó igen... bármilyen mennyiségben jöhetne ez a torta... nyami! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :))) nálunk is elfogyna belőle akár 2x ekkora is. Én ezért elővigyázatosságból kicsit sütök, mert hát azok a fránya kilók.....

      Törlés
  4. Így még nem próbáltam a cukkinit de feltétlenül teszek egy próbát! Csodás a recept és a képek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Nyugodtan próbáld csak ki akár sós, akár édes süteményekbe a cukkinit, meglátod nagyon finom.

      Törlés
  5. Csodás ez a szín-kontraszt! A mérges barna és a pasztell málna...mesés torta!

    VálaszTörlés
  6. Micsoda párosítás! Remekbe szabott sütike lett! :)

    VálaszTörlés
  7. Ismét egy csodás finomság Nálad! :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabriella köszönöm, de azért Te sem panaszkodhatsz, olyan csodás finomságokat készítesz, hogy csak csorog a nyálam, ha nálad járok.:)

      Törlés
  8. Jajj nekem! Imádom a tortát, a csokis dolgokat, és a cukkinit is! Bár cukkinis süteményt már többször sütöttem, de sajnos általában "szalonnás" lett, ezért kicsit félnék az elkészítéstől.:(

    VálaszTörlés
  9. Én is sokszor teszem a cukkinit a süteményekbe, de még eddig nem tapasztaltam, hogy "szalonnás" lenne a tészta. Lehet a sütési hőfokkal, vagy idővel lehet a gond, esetleg sok cukkinit teszel bele. Ennek a tortának a tésztája is finom laza volt. Próbáld ki a receptet, hátha sikerül, és kedvedre való lesz a tészta.

    VálaszTörlés
  10. Gizike, a zukkini hozzá adása a tortához nagyon zseni ötlet, már láttam csokoládé zukkini receptet, de nem emlékszem hol. Nagyon lazithassa a tortát, és a málna krém is fantasztikus páritás. Sajnálom hogy majden el mulasztottam ezt a szép és finomságot, de most már lesz több időm a blogomra szánni, mivel hogy már a saját kis lakásomban vagyok. Vissza jöttek a lányémék.

    Ezt is fel fogom tenni a Pinterest oldalamra!
    Puszillak

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth akár itt nálam is láthattál már hasonló cukkinis-csokis receptet, mert tavaly is készítettem, és fel is tettem a blogba. Viszont másik blogokon is találkoztam már vele. A málnakrémmel mennyei finom volt. Nagyon köszönöm, hegy feltetted az oldaladra.:) Puszillak

      Törlés