2012. május 11., péntek

Spárgakrémes tészta.



A medvehagyma és a spenót után itt van  a spárga, mely szintén nagy kedvencem. Általában zöld spárgát vásárolok, mert az biztosan nem fás. Szerencsére mára már könnyen beszerezhető a spárga, (emlékszem pár évvel ezelőtt, még bizony csak nagyobb üzletekben lehetett rálelni, és akkor is csak igen ritkán)  mivel egyre közkedveltebb. Mivel egy igen gyors ebéd elkészítésére volt csak időm, így erre a spárgakrémes tésztára esett a választásom. A receptre a GoodFood magazinban találtam rá, és némi változtatással, kb. 30 perc alatt, el is készült az ebéd. (saját készítésű tésztából, egy kicsivel több időt vesz igénybe, de megéri a fáradtságot) Annyit változtattam a recepten, hogy parmezán helyett, én mascarponét tettem a krémbe. Egy biztos, a mascarpone nem rontotta el, sőt nagyon finom, krémes állaga lett a szósznak.  Gyors, egyszerű, és nagyon finom, így minden spárgakedvelőnek bátran merem ajánlani.





Hozzávalók:

1 cs spárga (lehetőleg zöld)
15 dkg metélt tészta
1,5 dl tejszín
10 dkg mascarpone
2 gerezd fokhagyma
őrölt fehérbors
5 dkg sajt (pl. parmezán, gouda)


A spárga fás részeit levágni. (én kicsit meghajlítom, és a fás végénél elpattan) Ezután levágni a rügyeket, majd a megmaradt szárat kettévágni.

Egy edénybe beletenni a rügyeket, majd felönteni vízzel, és a forrástól számítva kb. 3 percig főzni. Ezután szűrőkanállal kiszedni, és hideg vízzel leöblíteni. Jól lecsepegtetni, és félretenni.

A megmaradt forró vízbe ezután beletenni a feldarabolt szárakat, majd kb. 5 percig főzni. Ezután leszűrni, és hideg vízzel leöblíteni, jól lecsepegtetni.

A tejszínt egy serpenyőbe önteni, majd belenyomni a fokhagymagerezdeket, és 1-2 percig kevergetve kiforralni, majd levenni a tűzről.
A fokhagymás tejszínhez hozzáadni a puhára főtt spárgaszárakat, és botmixerrel pépesíteni. Ezután hozzáadni a mascarponét, ízlés szerint sózni, megszórni őrölt borssal, majd állandó kevergetés mellett, pár perc alatt összefőzni. Végül hozzáadni a puhára főtt spárgarügyeket, majd óvatosan összekeverni, és kiforralni.

A tésztát enyhén sós vízbe puhára főzni, majd leszűrni, lecsepegtetni, és az elkészült spárgakémhez önteni. Óvatosan összekeverni, hogy a tésztát mindenhol befedje a krém.

Tálaláskor a tésztát tányérra szedni, majd a tetejét sajtforgáccsal (v. reszelt sajttal) megszórni.


7 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, bár hadilábon állok a spárgával. Lehet, hogy tennem kéne még egy próbát :)?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. María, szerintem is kicsit barátkoznod kellene a spárgával, mert nagyon sokféleképpen ellehet készíteni. Ez a tészta is nagyon finom.

      Törlés
  2. Nekem is nagy kedvencem a spárga, de a család többi tagja még meg sem kóstolja. Szuper ötlet krémként elkészítve, és a színe is olyan szép:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erzsike, ez nálunk is sokáig így volt, és most már nagy kedvenc lett. Egyszemélyes adagot készítsél, és lehet ha nem mondod meg miből készült, Neked nem is marad majd belőle.:)

      Törlés
  3. Nagyon finom lehet ez a tészta, hasonlót én is szoktam készíteni. Nálunk pl. csak a zöld színű spárga kapható, a fehéret még nem is láttam...de azt kevésbé szeretem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika, én is a zöldet szeretem jobban. Itt lehet fehéret is kapni, de azt mindenképpen jól megkel tisztítani, mert különben fás marad a szára.

      Törlés
  4. Nagyon jó ötlet!!!! Imádom a spárgát :)

    VálaszTörlés