2012. május 26., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Párizsi szelet fokhagymával és petrezselyemzölddel ízesítve. .



Megint elérkezett a hétvége, méghozzá most a Pünkösdi ünnepeknek köszönhetően, hosszú hétvége következik. Csodálatos az idő, és reméljük ez így is marad. Gondolom mindenki szívesen tölti az egész napot kint a friss levegőn. Ilyenkor aki csak teheti,  kint a szabadban készíti el az ebédet is. Ehhez szeretnék most ajánlani, néhány bográcsban készült finomságot, a receptek itt megtekinthetőek. Persze azért vannak olyanok akiknek nincs rá lehetőségük, hogy kint főzőcskézzenek, így erre a hétvégére most ezt a fokhagymával, és petrezselyemzölddel ízesített párizsi szeletet tudnám ajánlani.  Nálunk nagy kedvenc ez a fajta hússzelet, mert a palacsintatésztának köszönhetően sütés után finom szaftos marad a hús. Most a tésztába belenyomtam néhány fokhagymagerezdet, és került bele még egy kisebb csokor apróra vágott petrezselyemzöld is. Így a hús nemcsak szaftos, de nagyon ízletes is lett. Tálaláskor petrezselymes újkrumplit, és tejfölös uborkasalátát kínáltam hozzá, de ezt mindenki ízlése szerint változtathatja.






Hozzávalók:

6 szelet karaj (v. csirkemell, pulykamell...)
3 gerezd fokhagyma
1 kisebb csokor petrezselyemzöld
őrölt fehérbors

tojás-liszt-tej a palacsintatésztához

bő olaj a hús sütéséhez


A hússzeletek szélét egy kicsit vágjuk be, majd enyhén mindkét oldalát klopfoljuk ki. Ezután enyhén sózzuk, és szórjuk meg őrölt fehérborssal, majd hagyjuk állni egy kicsit, hogy az ízek átjárják a húst.

A tojásból-lisztből-tejből keverjünk egy sűrűbb palacsintatésztát, majd nyomjuk bele a fokhagymagerezdeket, és adjuk hozzá az apróra felvágott petrezselyemzöldet. Ízlés szerint sózzuk, és keverjük alaposan össze.

Egy serpenyőbe forrósítsuk fel az olajat, majd a hússzeleteket először forgassuk bele lisztbe, majd a palacsintatésztába, ezután pedig óvatosan helyezzük bele az olajba. Fedjük le a serpenyőt, majd mérsékeljük a hőfokot, és süssük szép pirosra a hús egyik felét. Ezután fordítsuk át a húst, majd süssük szép pirosra a másik felét is. ( a hús átfordítása után, már nem kell lefedni a serpenyőt, és a hőfokot egy kicsit feljebb lehet venni)
Amikor a hús megsült jól  csepegtessük le, és helyezzük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.

Tálaláskor ízlés szerint petrezselymes újkrumplit, rizst....., és salátát kínálhatunk mellé.


9 megjegyzés:

  1. Szia! Gratulálunk, ma tied a nap receptje a Gasztro Miner Facebook-oldalán: www.facebook.com/gasztro.

    VálaszTörlés
  2. Ezer éve nem ettem párizsi szeletet, de nagyon szeretem:) Azon gondolkozom, hogy ezt hogyan tudnám elkészíteni a sütőben, mert a rántott húst is ott szoktam. Valamit kitalálok:)Szép hétvégét kívánok:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erzsike, ha rájöttél hogyan lehet sütőben megsütni, kérlek feltétlen szóljál nekem is. Nagyon szeretjük, mert jó szaftos husi, de a bő olajban sütést már kevésbé szeretem.:)

      Törlés
    2. Gizike, es Erzsike, megosztom veletek a titkot...mivel hogy en mar regot igy keszitem. Nem kell bo olajban vegig sutni, hanem keves olajban csak addig amig mind ket oldala kisse felig megbarnul, es utan egy elo melegitett sutolapon aluminiummal bevonni a tepsit, es szepen sorozatosan ra fektetni a hus szeletek vagy pl. csirke darabokat...nem kell bel tenni mar tobb olajat, csak szepen a kozepfoku tuzon a sutoben vegig sutni, es utana rogton ra tenni egy papir torolkozore (paper towel) hogy beszivja az osszes zsirossagot. Szep ropogos is marad, es fele annyi FAT...vagyis zsiradek lesz benne.
      Ezt en mar evek ota igy csinalom, es sikeres!
      Puszillak!

      Törlés
    3. Kedves Elisabeth! Nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk a tapasztalatodat, szuper ötlet, nekem eszembe nem jutott volna így sütni a húst. Hiába Te egy profi szakács vagy, sok tapasztalattal. Azon én is agyaltam, hogy esetleg a sütőpapírt meglocsolom olajjal, majd ráhelyezem a húst, és közepes lángon készre sütöm. Csak attól féltem, hogy közben lefolyik róla a massza. Feltétlen kifogom próbálni úgy ahogy Te leírtad, és biztosan finomra megsül majd, de jelezni is fogom feléd. Köszönöm, és puszillak.:)

      Törlés
  3. Nagyon finom ebéd, nálunk gyakran van. Viszont a fűszerezés nem mindennapi! Szívesen megenném!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti érdemes kipróbálni ezzel a fűszerezéssel, vagy éppen ízlés szerint fűszerezve, mert egy teljesen új ízvilágot kapunk. Én sokszor van, hogy sajtot reszelek bele, és attól is nagyon finom lesz.

      Törlés