2012. május 13., vasárnap

Epres-rebarbarás linzer-pite.



Az eper és a rebarbara párosításával egy igazán finom íz-világot kapunk. Tavaly készítettem ezzel a gyümölcspárosítással morzsás süteményt, melyet fagylalttal tálaltam, és bizony nagy sikere volt.  Most egy új receptet próbáltam ki, melyhez szintén epret, és rebarbarát használtam, csak éppen nem vajas-lisztes morzsával szórtam meg a tetejét sütés előtt, hanem egy linzertésztát gyúrtam, majd pogácsaszaggatóval korongokat szúrtam ki, és úgy helyeztem a gyümölcsök tetejére. Tálaláskor a fagylalt helyett pedig citromos-mascarponekrémet kínáltam hozzá. Nagyon jó választásnak bizonyult, mint a linzertészta, mint pedig a citromos-mascarponekrém. A gyümölcsök édeskés-savanykás íze  a mandulás linzertésztával, és a citromos-mascarponekrémmel,  remekül kiegészítették egymást. Természetesen mindenki az ízlésének megfelelő gyümölcsökből készítheti el, viszont a siker biztosan garantált.





Hozzávalók 30 x 20 cm-es formához:

7 dkg búzaliszt
5 dkg kukoricaliszt
5 dkg darált mandula
5 dkg porcukor
1 kk sütőpor
1 cs vaníliás cukor
5 dkg vaj
0,5 dl tejszín


50 dkg eper
30 dkg rebarbara
8 dkg barna cukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 cs vaníliás pudingpor (v. 1 ek liszt)
szárított reszelt narancshéj (el is hagyható)



Az eperszemeket folyó víz alatt alaposan mossuk meg, majd  csepegtessük le, és vágjuk félbe.
A rebarbara külső fás részét éles késsel vágjuk le, majd 2-3 cm-es darabokra vágjuk fel.

A barna cukrot keverjük össze a vaníliás cukorral, a pudingporral, és a narancshéjjal (ez el is hagyható) majd keverjük össze. 
Ezután a gyümölcsöket öntsük bele a piteformába, majd szórjuk rá a cukros keveréket, és óvatosan keverjük össze.

Egy tálba tegyük bele a kétféle lisztet és a hideg vajat, majd az ujjbegyünkkel kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, és a darált mandulát, majd alaposan morzsoljuk össze. Végül adjuk hozzá a tejszínt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjunk belőle, jól nyújtható tésztát. (ha túl lágy lenne a tészta, akkor még egy kevés lisztet adhatunk hozzá)
 Ezután  lisztezett felületen nyújtsuk ki 1-1,5 cm vastagságúra, majd közepes méretű pogácsaszaggatóval szúrjunk ki belőle korongokat.

A formában lévő gyümölcsös keverék tetejét fedjük be a tésztakorongokkal úgy, hogy kisebb hézagok maradjanak ki közöttük.
Ezután a tésztakorongok tetejét kenjük le tejszínnel, majd ízlés szerint szórjuk meg mandulaforgáccsal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes lángon kb. 30 perc alatt süssük készre. (én a sütési idő felénél letakartam a tetejét sütőpapírral, hogy a tészta nehogy túlbarnuljon, viszont a gyümölcsök teljesen megpuhuljanak)

Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd porcukorral megszórva, ízlés szerint fagylalttal kínáljuk. Én citromos-mascarponekrémmet készítettem hozzá. 

A mascarponét simára kevertem porcukorral, vaníliás cukorral, citromlével, és reszelt citromhéjjal, majd tálaláskor a tányéron lévő desszert tetejére kanalaztam.


12 megjegyzés:

  1. Azta, ez most nagyon jöhetne nekem így a tanulás mellé...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla, már küldöm is!!! Tanulás mellé biztosan jólesne egy kis kényeztetés.:)

      Törlés
  2. Nagyon finom lehet, és milyen szép színe van! Az én rebarbarás morzsám nagyon sápadt lett,de így eperrel biztos jobban mutatott volna:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika, én a rebarbara mellé mindig valami színes gyümölcsöt teszek, így finomabb, és a színe is szebb. Egyik nap viszont készítettem rebarbarából és tejszínhabból egy krémet, na az elég színtelen volt, de palacsintába töltve, isteni finom.:)

      Törlés
  3. Ez egy igazi Nyammm! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  4. Elhiszem, hogy a siker garantált! Nagyon jól néz ki, igazán kipróbálnám. Remek párosítás!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emi, nyugodtan próbáld ki, nem túl édes, és a tészta is nagyon jól illett hozzá. Rebarbara hiányában készítsed el más gyümölccsel.

      Törlés
  5. Odaültem volna az asztalhoz!! Ez is nagyon szuper recept!! Soha nem is hallottam és láttam ilyet, hogy alul gyümölcs felül linzertészta, fantasztikus! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbi, én örültem volna a legjobban, ha együtt falatozhattunk volna, na meg jól kibeszélgethettük volna közben magunkat. Nekem ezzel a tésztával jobban ízlett, mint morzsával. Szerintem egy próbát megér.:)

      Törlés
  6. Nagyon jó ötlet volt párosítani a két gyümölcsöt, nem csak finomabb lett a pite hanem mutatósabb!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juci, köszönöm. Az epertől valóban nagyon szép lett a színe, nem győztem gyönyörködni benne, na meg persze kanalazni befelé.:)

      Törlés