2012. március 2., péntek

Sajtos-tejszínes paszternák. (pasztinák)



Mostanában egyre többet hallani arról, hogy hazánkban a paszternák, valahogy nagyon a sor végén áll a zöldségfélék között. Ennek lehet talán az is az oka, hogy igen nehéz beszerezni. A piacokon áruló nénikék kivételével, én még sem a zöldségesnél, sem pedig a multik polcain nem találkoztam vele. Emlékszem igencsak régen, nálunk mindig megtalálható volt a veteményeskertbe egy-két sor, aztán valahogy idővel szépen megfeledkeztünk róla, vagyis a vetőmagot sehol nem tudtuk beszerezni. Igaz abban az időben, csakis levesekbe került más zöldségekkel együtt. Én nagyon szerettem a kissé édeskés íze miatt. Pár évvel ezelőtt aztán véletlenül megláttam egy vetőmagot áruló üzletbe, és rögtön be is szereztem néhány csomaggal, és ezzel újra kezdetét vette nálunk a paszternák felhasználása. Igaz ma már nemcsak levesekbe kerül, hanem megpróbálom minél változatosabban, párolva, pürének, és sütőben megsütve elkészíteni. Erre a receptre a napokban bukkantam rá a "Mindmegette" oldalán, és rögtön tudtam, hogy ezt mindenképpen elfogom készíteni. Ma aztán úgy döntöttem, hogy egy húsmentes napot tartok, és már hozzá is láttam a főzéshez. Lehet elsőre kicsit kétkedve fogadjátok a receptet, de mindenkit arra tudok biztatni, hogy nyugodtan készítse el, mert a fűszeres tejszínben puhára párolódott paszternák, a tetején  ropogósra sült sajttal, nagyon finom. Mi csak így magába ettük, és mondhatom igencsak laktató volt. Persze eltudnám még képzelni egy finom sült hús mellé köretként is.






 Hozzávalók:

50 dkg paszternák
3 dl főzőtejszín
5 dkg vaj
2-3 gerezd fokhagyma
őrölt bors
10 dkg edami sajt






A paszternákot megpucolni, megmosni, majd szárazra törölni. Ezután nagyon vékonyra felkarikázni.
A fokhagymagerezdeket szintén megpucolni, majd apróra felvágni.

Egy serpenyőbe felolvasztani a vajat, majd hozzáönteni a tejszínt, hozzáadni az apróra felvágott fokhagymát, ízlés szerint sózni, megszórni őrölt borssal, és elkezdeni felforralni.

Amikor elkezd forrni, hozzáadni a vékonyra felkarikázott paszternákot. Újraforralni, majd kb. 5 percig, néha megkeverve tovább főzni.

Ezután egy kisebb jénaiba, vagy tepsibe átönteni, majd a tetejét megszórni a reszelt sajttal.

Előmelegített sütőbe tenni, és kb. 150 fokon  kb. egy óra alatt szép pirosra sütni.

A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyni, majd tálalni. Magában is igen laktató, de kínálhatjuk akár sültek mellé köretként is.

20 megjegyzés:

  1. Nekem épp az édeskés íze az, ami nem feltétlenül tetszik, levesbe pl. nem is szeretem. Sütőben sütve viszont már jöhet ;-) Az édes ízén kívül van még egy érdekes utóíze főve, na az konkrétan nem tetszik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen igazad van, én úgy vettem észre az öregebb gyökereknek van egy kis utóíze. Levesbe pont az édeskés íze miatt szeretem, de nagyon zsengéből már salátát is készítettem, és az nagyon finom volt.

      Törlés
  2. Küldj egy kicsit, olyan éhes vagyok ! Nagyon jól hangzik. Bár a paszternákkal én is csak valamikor gyerekkoromban találkoztam, kivéve azt az időszakot, amikor a nagy fővárosban laktunk, ott minden piacon beszerezhető volt. (régi szép idők)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vikikém jól megkéstem a válasszal, gondolom már ettél, mivel nem győzted kivárni.

      Törlés
  3. Akkor azért nem ismerem én , mert nem lehet kapni?:) Nagyon jól néz ki biztosan finom így elkészítve .Lehet hogy tévedek de nekem olyan mintha a karfiolhoz hasonló lenne nem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva az íze inkább a zöldség és a sárgarépa együttesére hasonlít.Miért nem veszel magot, és veted el??? Meglátod neked is ízleni fog. Én szinte minden levesbe teszek egy keveset.

      Törlés
  4. Tetszik ez a húsmentes recepted. Én inkább levesbe szoktam használni és hallottam olyat is,hogy sütikbe teszik édes íze miatt. Klassz kis zöldség, szóval jó hogy megemlítetted.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika, éppen ezzel a recepttel együtt találtam egy pitereceptet is. süteménybe még nem tettem, de nagyon gondolkodom azon a pitén.:)

      Törlés
  5. Én nagyon szeretem, főleg sütve:) Ki is próbálnám, de itt még sosem láttam, sajnos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erzsike látod még itt nálunk is csak nagy ritkán lehet hozzájutni, így nem csodálom, hogy Nálatok egyáltalában nincs. Sütve én is nagyon szeretem, húsok mellé.

      Törlés
  6. Én is imádom, de tényleg elég ritkán lehet kapni. Régebben azért sikerült vennem a Lídlben is, amikor 2-3 éve a petrezselyemgyökér hiánycikk volt, mostanában meg a Tesco zöldséges pultjain találtam meg, legnagyobb örömömre. Zöldségesnél még soha nem találkoztam vele. Eddig én is csak levesbe használtam, illetve krémlevesként, de így is ki fogom próbálni.
    Kis Tomikámnak a neve tetszik nagyon :).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. María nyugodtan próbáld ki. Szerintem egy kis sült hússal még a fiúknak is ízleni fog. Az én férjemnek ízlett, pedig ő igencsak tartózkodik az ilyen új ételektől.

      Törlés
  7. Nekem is, légyszi, légyszi, légyszi. Annyira jól néz ki, hogy nagyon éhes lettem...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla köszi, és természetesen Neked is küldöm, igaz kicsit megkésve.:)

      Törlés
  8. Még sosem ettem, de annyira jó ételt készítettél belőle, hogy nagy boldogan megenném mindet! Nem szabad nekem este éhgyomorral itt nézelődnöm! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbi, ha sikerül beszerezned nyugodtan próbáld ki. Biztos vagyok benne, hogy Neked ízleni fog.

      Törlés
  9. Én is ismerem és használtam, a szomszédom bőségesen ellátott vele, mert mindig nagy termése volt, jutott nekem is belőle. Nagyon szeretem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, ugye milyen finom!!! Szerencsére évek óta sikerül újra megtermelni, én is nagyon szeretem.

      Törlés
  10. Que tentadora crema luce exquisita me encanta al horno,una delicia,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rosita, Es delicioso.
      También me gusta frito, sopa, puré.abrazos y abrazos.

      Törlés