2012. március 12., hétfő

Profiterol csokoládés-mascarpone krémmel.



Hétvégi desszertnek megint csak Michel Roux  "tészta varázs"-ából választottam ki ezt a receptet. Égetett tésztát már többször készítettem, pl. a képviselőfánk, az éclair fánk, de még a bő olajban kisütött kitolófánk tésztájának is ez az alapja. A receptek csakis a hozzávalók mennyiségében tértek el egymástól. Most a könyv pontos utasításait betartva készítettem el a profiterolt. Bevallom most sem variáltam túl a tészta sütőpapírra való rányomását, nem használtam habzsákot hozzá, hanem egyszerűen kis golyókat formáltam a tésztából, és így kerültek a sütőpapírral kibélelt tepsire. Lehet nem lettek olyan szép formásak, de nekem így is megfelelt. Tölteléknek egy finom csokoládés-mascarponés krémmel töltöttem meg, majd díszítésképpen olvasztott csokoládét csorgattam rá. Az eddig készített égetett tészták is finomak voltak, de most valahogy egy teljesen más ízvilágot kaptam. A ropogós tészta, a finom krémes töltelékkel pedig nagyon kínálta magát, mi pedig csak ettük, és ettük........





Hozzávalók kb. 35 db-hoz:

125 ml tej
125 ml víz
10 dkg vaj
1/2 tk só
1 tk kristálycukor
15 dkg liszt
4 db tojás

a lekenéshez 1 tojássárgája összekeverve 1 ek tejjel


A tejet, a vizet, a vajat, a sót, és a kristálycukrot egy edénybe tenni, majd kevergetve, elkezdeni forráspontig melegíteni.
Amikor már elkezd forrni, akkor levenni a tűzről, majd apránként beleszórni a lisztet és fakanállal  addig keverni, hogy teljesen csomómentes, sima állagú legyen.

Közepes lángra visszatenni az edényt, kb. egy percig folyamatosan kevergetni, hogy a tésztából kiszikkadjon a nedvesség.  Ezután a masszát kiönteni egy tálba, majd folyamatos keverés mellett, egyesével hozzákeverni az egész tojásokat. (én robotgéppel kevertem hozzá a tojást, de fakanállal is keverhetjük)
Addig kell keverni a tésztát, hogy sima, fényes állagú legyen.

Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd a habzsákba töltött tésztából, egymástól távolabb, kb. 3 cm átmérőjű adagokat nyomni. (én vizes kézzel, diónyi nagyságú golyókat formáltam, és azokat helyeztem rá a sütőpapírra)
Ezután a tojássárgás-tejes keverékkel mindegyik tetejét lekenni.

Előmelegített sütőbe tenni, majd 180 fokon, 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütni. A sütőből kivéve rácsra helyezni, majd teljesen kihűteni.


Töltelék:

25 dkg mascarpone
1 tábla 70%-os csokoládé
porcukor
2 cs vaníliás cukor
csokoládés-meggyaroma
2-3 dl  Hulala (v. habtejszín)

A csokoládét gőzfürdő fölött megolvasztani, majd kihűteni.
A mascarponét ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, a vaníliáscukorral, és az aromával simára keverni. Ezután hozzákeverni a megolvasztott, kihűtött csokoládét, és szintén simára keverni.
A Hulalát (v. tejszínhabot) kemény habbá verni, majd kis adagokban, óvatosan a csokoládés krémhez keverni.

A teljesen kihűlt tésztáknak a tetejét éles késsel levágni, majd megtölteni a csokoládés-mascarponés krémmel. Ezután ráhelyezni a levágott tésztakalapot, majd olvasztott csokoládéval ízlés szerint megcsorgatni.

A tésztát és a krémet előre ellehet készíteni, és tálalás előtt csak meg kell tölteni, majd rácsorgatni az olvasztott csokoládét.

26 megjegyzés:

  1. Merész krém választás, de úgy tűnik, jó! Finom lehet! Én sem szoktam habzsákot használni hozzá...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska köszönöm. A krém nagyon finom, csokoládés, na most jó nagyot nyeltem.:))Tudod nekem a habzsák egy mumus, képtelen vagyok bánni vele, így ha csak tehetem messzire elkerülöm.:)

      Törlés
  2. Fantasztikus lehet ez a sütike. Vérzik a szívem, hogy még mindig nem jó a sütőm, annyi mindent el kéne , hogy készítsek...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tündi köszönöm. Nagyon sajnálom, hogy még mindig nem tudod használni a sütődet, bizony nehéz lehet nélküle.:(

      Törlés
  3. Hű, az a közeli kép nagyon brutális...Csuda gusztán néz ki! Én úgy szeretem ha tocsog a csokiban, jó szottyosan. :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti köszönöm. Jó is lenne most néhány darab olyan jó szottyosan.:))

      Törlés
  4. Nagyon szuper, most úgy megenném...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla köszi, most én is így vagyok vele, szívesen bevállalnám, még ilyen későn is.:)

      Törlés
  5. Még sosem ettem, de nagyon szépek, kívánatosak nálad:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati köszönöm. Nyugodtan próbálkozzál meg vele, nagyon egyszerű, és főként finom.:)

      Törlés
  6. Nálad ez a süti is különleges. Csokoládés mascarponekrémet készítettem már tortába, így is nagyon finom lehet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Petra köszönöm. A krém különösen finom, én imádom a csokit és a mascarponét együtt. Fagyival lett volna az igazi, na meg sok csokoládéval, de örülök hogy ezzel a krémmel töltöttem meg.:)

      Törlés
  7. A képviselő fánk is csúcs, az eclair is szuper, nem hiszem, hogy a profiterol lemaradna mögöttük. Sőt, ahogy látom... vezethetne is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emi köszönöm. Igazad van, mindegyik nagyon finom volt, én nem is tudnék választani közöttük.:)

      Törlés
  8. Gizike olyan kívánatosak sütikéid, hogy max 5-öt be tudnék vállalni most rögtön.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juci köszönöm. Akár többet is szívesen küldenék Neked, biztosan mind elfogyna.:)

      Törlés
  9. Hát hallod Gizi..én majd hogy csak nem leszédülök innen a székböl, nem győzöm bámulni, és most szidni téged...LOL
    Ez nem igazságos dolog, hogy én itt szenvedek a diétámmal, és mindenfél cifrás babokat teszek fel a blogomra, de már előre félek ide jönni hozzád mer tudom hogy egyik-a-másik után csak itt csábitod a jó népet.
    Ez az egyik legkivántabb...legkedvencebb deszertem, amit már évek óta nem csináltam.
    A mascarope, csokoládés, és még a tetejére is szép disz formában...PRICELESS...amit ugy kell ki mondani, hogy PRÁJSZLESSZ...nálunk egy kedvenc ki jelentés ami minden szavat tul teszi...nincs annyi pénz hogy megvehessed...FELBECSÜLHETETLEN?...ez a forditása!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth nagyon-nagyon köszönöm!!!! Nagyon szívesen küldenék Neked, főként hogy ez az egyik nagy kedvenced. Tudod már annyira kiéheztem egy ilyen krémes süteményre, hogy nem is gondoltam a diétára. Na azért csak mértékkel ettem belőle.:))

      Törlés
  10. Jaj, ez a kedvencem, és milyen gyönyörű nálad! Csodaszépek a képek!!! :)

    VálaszTörlés
  11. Gizikém!
    Nagyon szeretek nézelődni nálad, jókat sütsz-főzöl. Szeretnélek megajándékozni egy díjjal, aminek az a célja, hogy megköszönjük egymáshoz írt kommentjeinket. Remélem elfogadod a díjat. A díjat átveheted a blogomban http://henimodernkonyhaja.blogspot.com Blogdíj című bejegyzésemnél.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Heni nagyon köszönöm azt is hogy szeretsz nálam nézelődni, és külön köszönöm a díjat, mellyel megajándékoztál.

      Törlés
  12. Én is imádom!!! nagyon szép lett!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ibcsi köszönöm. Szerintem nincs is olyan aki az ilyen krémes finomságnak ellen tudna állni. Én legalábbis nem, de gondolom akkor Te sem.:)

      Törlés