2011. október 18., kedd

Pestós-paradicsomos tésztasaláta.




Nagy bánatomra elromlott a laptopom, így sajnos napok óta csak nagyon ritkán jutok még a saját blogomba is, másokéról már nem is beszélek. Na, de majd csak hamarosan megoldódik ez a helyzet, és újra naponta jelentkezem új receptekkel, mert főzni azért minden nap főzök. Addig is kihasználom a szép, de kissé csípős, napsütéses időt és téliesítem a kertemet, virágaimat. Nagy főzőcskézéshez igaz nem volt kedvem, így egy gyorsan elkészíthető tésztasalátát hoztam össze. A tészta most boltban vásárolt volt, így azalatt az idő alatt ameddig a tésztát főztem, elkészült a paradicsom, és a sült virsli is. Bazsalikomos pestoval, egy igen remek ebéd kerekedett ezekből a hozzávalókból. Én a koktélparadicsomot tettem hozzá, de bármilyen paradicsomból készülhet. Ízlés szerint a paradicsomnak csak a húsából, vagy mint én is tettem , a magjával együtt. Mi melegen ettük, de hidegen is nagyon finom.




Hozzávalók:

25 dkg zöldséges penne
bazsalikomos pesto
40 dkg paradicsom
2 pár virsli
10 dkg sajt
őrölt bors
olívaolaj


A tésztát enyhén sós, forrásba lévő vízbe puhára főzni, majd hideg vízzel leöblíteni.

A virslit apróra felkockázni, majd egy serpenyőbe 2-3 ek olívaolajon pár perc alatt megsütni.

A paradicsom héját egy késsel kicsit bemetszeni, majd szűrőbe tenni, és forrásba lévő vízbe mártani, egy-két pillanatra. Utána rögtön hideg vízzel leöblíteni. Ezután a héját lehúzni, majd ízlés szerint feldarabolni.(a magját is kilehet vágni, és csak a paradicsom húsát tenni a salátába)

Az ízlés szerinti sajtot (én trappistát tettem bele) szintén felkockázni.

Egy edénybe kevés olívaolajat önteni, majd hozzáadni a kifőzött, lecsepegtetett tésztát és összekeverni. Ezután hozzáadni az ízlés szerinti mennyiségű bazsalikomos pestot, sót, őrölt borsot és jól összekeverni. Ezután hozzákeverni a sült virslit, a kockára vágott sajtot, majd a paradicsomot is. Végül óvatosan összekeverni, majd tálalni.

Tálalhatjuk melegen, de ízlés szerint hidegen is fogyaszthatjuk. (én minkét változatot megkóstoltam, és nagyon finom volt)

13 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki,guszta! A sok zöldséggel biztos nagyon finom volt !

    VálaszTörlés
  2. Imádjuk a pestós tésztát, igaz én eddig csak házi készítésű, petrezselyem pestóval készítettem.

    VálaszTörlés
  3. De szép színes!Mi is natgyon szeretjük a pestót!Finom lehet!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néz ki és téged ismerve csak finom lehet. :))

    VálaszTörlés
  5. A tésztasaláta nagy kedvenc, nem baj ha hizlal, majd növök mellé, és a BMI marad.

    VálaszTörlés
  6. Lányok köszönöm!! Nagyon finom, érdemes kipróbálni.:)

    VálaszTörlés
  7. Seafalcon!
    Legalább tudjuk, hogy mitől is hízunk!!! Én is nagyon szeretem a tésztasalátát.:))

    VálaszTörlés
  8. hú de jó. egyszer majd, nyáron, ha ültetsz bazsalikomot, próbáld ki házi készítésű pestoval. isteni lesz, nagyságrendekkel jobb, mint a bolti verziók. főleg napérlelte paradicsommal, mmm :))) (a pesto-hoz még annyit tennék hozzá, hogy ne tegyél bele fenyőmagot, talán hallottál erről a dologról, hogy keserű szájízt okozhat napokig. ez esetben inkább pistou lesz, a francia verzió, de ez már részletkérdés :) )

    VálaszTörlés
  9. starfi, a pestóba én nem teszek fenyőmagot, hanem napraforgómagot és nincs utóíz. Az indok egyszerű: ízben nem lehet megkülönböztetni, de árban igen! Jó, a vájt nyelvűek erre felhördülnek, de akkor is: nekem van igazam.

    VálaszTörlés
  10. seafalcon, teljesen igazad van. a kitűnő minőségű (és ezért kesernyés utóízt nem adó) olasz fenyőmagot szinte aranyárban mérik. úgyhogy emiatt én nem látom gondnak, ha másféle olajos maggal váltjuk ki a fenyőmag szerepét; jól működik a dió, ahogy írtad, a napraforgómag is, sőt, meg merném kockáztatni, hogy a tökmag is.

    VálaszTörlés
  11. starfi!
    Ültetni, ültettem idén is bazsalikomot, csak éppen nem kelt ki, na de jövőre újra próbálkozom. A paradicsom saját termés volt, és nagyon finom. Már hallottam én is, hogy dióból készítik a pestot, na most éppen több zsák dió pucolásával foglalatoskodom, így már az egyik alapanyag meg lesz hozzá.Nem fogod elhinni, de fenyőmagra még nem sikerült szert tennem, lehet csak vak vagyok, és ezért nem találom meg az üzletbe.:)

    VálaszTörlés
  12. Seafalcon!
    Én egyetértek veled,teljesen igazad van!! Azért az ára, nem mindegy. Tudod én azt tapasztalom, hogy sokszor nem úgy van ahogy leírják, na de ezzel nem szeretnék senkit megsérteni.

    VálaszTörlés
  13. Gizi, pont ezt írtam én is. Nem mindegy, hogy fenyőmag 5 deka 850 Ft-ért, vagy napraforgómag 20 deka 230 Ft-ért. Én az utóbbira szavazok!

    VálaszTörlés