2011. június 13., hétfő

Rebarbarás-epres morzsás.



Lassan vége van az eperszezonnak, de ezt a morzsás süteményt mindenképpen megszerettem volna kóstolni. Nem bántam meg hogy kipróbáltam ezt a receptet, mert valóban nagyon finom volt. A rebarbarát eperrel párosítottam össze, és a morzsába került egy kevés darált dió is. Én reszelt narancshéjjal is megbolondítottam egy kicsit, de ez el is hagyható. (télen mindig megszárítom a narancshéjat, majd kávédarálón ledarálom, és ezzel ízesítem a süteményeket) A végeredmény pedig egy nagyon finom szaftos gyümölcs és a ropogós morzsa. Tejszínhabbal tálaltam, de egy-két gombóc fagylalt is remekül illik hozzá. Mindenkinek bátran merem ajánlani, eperrel az elkészítését, vagy eper hiányában cseresznyével.





Tészta:

8 dk liszt
8 dk darált dió (v. mogyoró)
8 dk barna cukor
10 dk vaj
csipet só
őrölt fahéj
vaníliás cukor
reszelt narancshéj

Töltelék:

30 dk rebarbara
30 dk eper
2-3 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor

Egy tálba beletenni a lisztet és a vajat, majd elkezdeni összemorzsolni. Ha már kezd morzsalékos lenni, hozzáadni a darált diót, a cukrot, a vaníliás cukrot, csipet sót és ízlés szerint fahajat, valamint reszelt narancshéjat.(a narancshéj el is hagyható, én tettem bele, mert finom ízt kap tőle a morzsa)
Végül gyors mozdulatokkal összemorzsolni.

Egy jénaitálat kikenni vajjal, majd beleszórni a feldarabolt rebarbarát és a félbevágott eperszemeket. Tetejét megszórni barna cukorral és a vaníliás cukorral.
Ezután a tetejére szórni a morzsalékos tésztát.

Előmelegített sütőbe, közepes lángon 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütni.

Tálalás előtt kicsit hűlni hagyni, majd tejszínhabbal, vagy fagylalttal tálalni.

6 megjegyzés:

  1. Vajon, ha csak csresznyével készíteném, rebarbara nélkül( az ugyanis nálunk nincs) , ugyanolyan finom lenne? Köszi a választ, előre is!!

    VálaszTörlés
  2. Remek, csodás.....nagyon szeretném

    VálaszTörlés
  3. Mónika!
    Én pedig szívesen megkínálnálak.:)

    VálaszTörlés
  4. Marika!
    Nyugodtan készítsed el cseresznyével, úgy is finom lesz. Én még esetleg tennék hozzá meggyet is, és akkor még finomabb lenne. Kérlek majd írd meg, hogy mivel készítetted el, és ízlett-e.:)

    VálaszTörlés
  5. Bianka!
    Köszönöm!!! Küldöm!!!:))

    VálaszTörlés