2017. december 6., szerda

Omlós mogyoróvajas keksz.
Mivel mással is várhattam volna a Mikulást, mint egy finom, omlós keksszel. Az egész kekszsütés pedig nem tartott bő fél óránál tovább, és szinte ugyanannyi  idő alatt el is fogyott, az utolsó morzsáig. A mogyoróvajat ma már minden nagyobb áruházban betudjuk szerezni hozzá, én pl. mindig a Lidl-be veszem. Mivel hosszabb ideig tárolhatjuk, így pl. a karácsonyi ünnepekre is megsüthetjük, a gyerekek (sőt még a felnőttek is) biztosan örömmel fogyasztják majd.

 Hozzávalók:

25 dkg mogyoróvaj
25 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
5 dkg kukoricakeményítő
1 db tojás (nagy)

Egy tálba tegyük bele az összes hozzávalót, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze úgy, hogy egy sima, homogén masszát kapjunk.

A masszából formázzunk diónyi golyókat, majd egymástól távolabb, helyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsire. (mindenképpen távolabb legyenek egymástól, mert sütés közben nagyra nőnek a kekszek)

Ezután kicsit lapítsuk le a golyókat, majd egy villa hátával egymásra merőlegesen nyomjunk rá mintát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékletű sütőben 15-20 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 15 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk kihűlni, hogy teljesen megszilárduljon, és jó ropogós legyen a keksz.
A teljesen kihűlt keksz nagyon finom, omlós. Kínálhatjuk pl. a délutáni tea mellé, esetleg egy pohár hideg tejjel, de csak magában elropogtatva is finom.


 FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése