2017. július 6., csütörtök

Levendulás cukor.




Nagyon szeretem a levendula illatát, a gyönyörű szép színét, és nem is egyszer készítettem már levendulás sütemény, kekszet, vagy éppen limonádét. Hosszú évekig gondot okozott, a levendula beszerzése, majd egyszer úgy döntöttem, hogy a virágos kertbe ültetek egy bokrocskát. A bokrocska idő közben szép, nagy bokorrá fejlődött, és most éppen telis-tele van virággal. Szedtem is egy pár szálat, majd pár napig szárítottam, végül pedig kristálycukorral üvegbe rétegeztem. A levendulás cukorral pedig krémeket, süteményeket, sütemény tetejére kerülő cukros mázat...... fogok majd ízesíteni. Persze ízesítésre csakis kevéske levendulás cukrot használjunk, mert az íze igencsak intenzív, és gondolom senki nem szeretné, ha ehetetlen lenne tőle az elkészült sütemény.





 Hozzávalók:

5-6 szál levendula 
25-30 dkg kristálycukor (v. barna cukor)
1 cs vaníliás cukor 


Az aprócska virágokat csipkedjük le a szárról, majd a vaníliás cukorral összekevert kristálycukorral rétegezzük egy jól zárható befőttes üvegbe.

Hagyjuk egy-két hétig lezárva, hogy a cukor jól átvegye a levendula illatát.

 



Az ízesített cukrot felhasználhatjuk sütemények, kekszek, limonádé, fagylalt, krémek ízesítésére, de csak kis mennyiségben, mert különben a túl intenzív illattól ehetetlen lesz......


3 megjegyzés:

  1. Imádom a levendulát, minden évben levendulás naptárt veszek és elnézve a képeidet, ezek simán beleillenének, olyan szépek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm hogy így gondolod, igazán jólesett olvasni. :)Én is nagyon szeretem a levendulát, a lakás szinte minden szegletében megtalálható.

      Törlés
  2. Ki fogom próbálni. Van saját levendulám. Szirupot készítek vele, és ezzel ízesítem a sütiket, krémeket.

    VálaszTörlés