2016. október 21., péntek

Borban párolt fűszeres nyúlcomb gyömbéres szőlőraguval.




Nagyon ritkán kerül a tányérunkra nyúlhúsból készült fogás, így ez most egy kivételes eset. A napokban egy kedves ismerősöm megajándékozott pár darab házilag tartott nyúlnak a combjával. Az első gondolatom az volt hogy vadast készítek belőle. (csak a házi nyúlnak a húsát esszük meg, mert számunkra a vadnyúlnak egy különleges íze van) Végül a vadas ötletét elvetettem, és a combokat fokhagymával megtűzdeltem, majd alaposan befűszereztem, borban puhára pároltam, végül pedig szép pirosra sütöttem. Ameddig a hús a sütőben csücsült, elkészítettem hozzá a köretet, és egy finom gyömbéres szőlőragut, melyekkel tálaltam.





 Hozzávalók a nyúlcombhoz:

4 db nyúlcomb
20 dkg szeletelt bacon
3-4 gerezd fokhagyma
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
1/2 kk szerecsendió
1 tk kakukkfű
1,5 dl fehérbor
zsír a sütéshez


A fokhagymát vágjuk fel vékony csíkokra.

A nyúlcombot ezután tűzdeljük meg a felcsíkozott fokhagymával, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerekkel.

A baconszeleteket helyezzük egymásmellé úgy, hogy kicsit fedjék egymást, majd tegyük rá a befűszerezett húst, és csomagoljuk be. 

Egy tepsibe öntsük bele a bort, helyezzük egymásmellé a combokat, majd fedjük le fóliával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. egy óra alatt pároljuk puhára.

Amikor a hús puhára párolódott, vegyük le a fóliát, öntsük le a felesleges levet, majd tegyünk helyette zsírt, és a sütőbe visszatéve, süssük szép pirosra a húst.

Közben készítsük el a szőlőragut, és ízlés szerint köretet. Én rizst készítettem, de jól illik hozzá pl. a krumplipüré, a kuszkusz......





 Gyömbéres szőlőragu hozzávalói:

50 dkg fehér szőlő (nagyobb szemű)
50 dkg piros szőlő (nagyobb szemű)
1 ek frissen reszelt gyömbér
4-5 ek méz
1 tk vaníliaaroma (vaníliás cukor)
2 dl édes fehérbor
1/2 citrom leve és reszelt héja
3-4 db szegfűszeg
2 tk étkezési keményítő + egy pici víz


A szőlőszemeket vágjuk félbe, majd egy hegyes késsel, magozzuk ki. (érdemes minél nagyobb szemű szőlőt választani)


Egy serpenyőbe melegítsük habosra a mézet, majd öntsük fel a borral. Ezután adjuk hozzá a reszelt gyömbért, a vaníliás cukrot, a citrom levet, a citromhéjat, a szegfűszeget, és főzzük pár percig, majd szűrjük le.

Ezután tegyük vissza a tűzre, majd adjuk hozzá a félbevágott, kimagozott szőlőszemeket és pároljuk pár percig. (arra figyeljünk nehogy a szőlőszemek túlpuhuljanak)

A keményítőt keverjük simára egy pici vízzel, majd öntsük hozzá a szőlőhöz. Ezután egy keverőkanállal óvatosan keverjük, fogassuk össze, majd pár pillanat alatt sűrítsük be.





Tálaláskor helyezzük tányérra a pirosra sült nyúlcombot, kanalazzuk mellé a rizst (v. ízlés szerint készített köretet) és a szőlőragut, majd úgy kínáljuk.


1 adag tápanyagtartalma:

Energia: 662 kcal

Fehérje: 32 g

Zsír: 43 g

Szénhidrát: 22 g



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése