Nagyon ritkán kerül a tányérunkra nyúlhúsból készült fogás, így ez most egy kivételes eset. A napokban egy kedves ismerősöm megajándékozott pár darab házilag tartott nyúlnak a combjával. Az első gondolatom az volt hogy vadast készítek belőle. (csak a házi nyúlnak a húsát esszük meg, mert számunkra a vadnyúlnak egy különleges íze van) Végül a vadas ötletét elvetettem, és a combokat fokhagymával megtűzdeltem, majd alaposan befűszereztem, borban puhára pároltam, végül pedig szép pirosra sütöttem. Ameddig a hús a sütőben csücsült, elkészítettem hozzá a köretet, és egy finom gyömbéres szőlőragut, melyekkel tálaltam.
Hozzávalók a nyúlcombhoz:
4 db nyúlcomb
20 dkg szeletelt bacon
3-4 gerezd fokhagyma
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
1/2 kk szerecsendió
1 tk kakukkfű
1,5 dl fehérbor
zsír a sütéshez
A fokhagymát vágjuk fel vékony csíkokra.
A nyúlcombot ezután tűzdeljük meg a felcsíkozott fokhagymával, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerekkel.
A baconszeleteket helyezzük egymásmellé úgy, hogy kicsit fedjék egymást, majd tegyük rá a befűszerezett húst, és csomagoljuk be.
Egy tepsibe öntsük bele a bort, helyezzük egymásmellé a combokat, majd fedjük le fóliával.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. egy óra alatt pároljuk puhára.
Amikor a hús puhára párolódott, vegyük le a fóliát, öntsük le a felesleges levet, majd tegyünk helyette zsírt, és a sütőbe visszatéve, süssük szép pirosra a húst.
Közben készítsük el a szőlőragut, és ízlés szerint köretet. Én rizst készítettem, de jól illik hozzá pl. a krumplipüré, a kuszkusz......
Gyömbéres szőlőragu hozzávalói:
50 dkg fehér szőlő (nagyobb szemű)
50 dkg piros szőlő (nagyobb szemű)
1 ek frissen reszelt gyömbér
4-5 ek méz
1 tk vaníliaaroma (vaníliás cukor)
2 dl édes fehérbor
1/2 citrom leve és reszelt héja
3-4 db szegfűszeg
2 tk étkezési keményítő + egy pici víz
A szőlőszemeket vágjuk félbe, majd egy hegyes késsel, magozzuk ki. (érdemes minél nagyobb szemű szőlőt választani)
Egy serpenyőbe melegítsük habosra a mézet, majd öntsük fel a borral.
Ezután adjuk hozzá a reszelt gyömbért, a vaníliás cukrot, a citrom
levet, a citromhéjat, a szegfűszeget, és főzzük pár percig, majd szűrjük le.
Ezután tegyük vissza a tűzre, majd adjuk hozzá a félbevágott, kimagozott szőlőszemeket és pároljuk pár percig. (arra figyeljünk nehogy a szőlőszemek túlpuhuljanak)
A keményítőt keverjük simára egy pici vízzel, majd öntsük hozzá a
szőlőhöz. Ezután egy keverőkanállal óvatosan keverjük, fogassuk össze, majd pár pillanat
alatt sűrítsük be.
Tálaláskor helyezzük tányérra a pirosra sült nyúlcombot, kanalazzuk mellé a rizst (v. ízlés szerint készített köretet) és a szőlőragut, majd úgy kínáljuk.
1 adag tápanyagtartalma:
Energia: 662 kcal
Fehérje: 32 g
Zsír: 43 g
Szénhidrát: 22 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése