2016. október 8., szombat

Betyárpecsenye hagymás-tört krumplival.




A betyárpecsenye az egyik kedvencünk, a szép nagy, csontos tarjaszeletek pedig éppen alkalmasak ennek a szaftos húsnak az elkészítésére. A hússzeleteket érdemes sütés előtt befűszerezni, majd állni hagyni, hogy az ízek jól átjárják. Ezután nincs más dolgunk mint fehérborban puhára párolni, majd szép pirosra sütni. Ameddig a hús sül, bőven elkészül a másik nagy kedvencem a hagymás-tört krumpli. Emlékszem az édesanyám igen sokszor készítette húsok mellé, és én már akkor is nagyon szerettem. Ehhez a szaftos húshoz pedig remekül illik köretnek. Tálaláskor ízlés szerint kínálhatunk mellé pl. csemege uborkát, vegyes savanyúságot, salátát......





Hozzávalók a húshoz:

4 szelet sertéstarja (csontos)
4 gerezd fokhagyma
só (ízlés szerint)
őrölt bors (ízlés szerint)
1-2 késhegynyi pirospaprika (el is hagyható)
2 dl fehérbor
5 dkg zsír


A hússzeleteket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy kevés pirospaprikával, és hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek átjárják.

Egy serpenyőbe hevítsük fel a zsírt, majd óvatosan helyezzük bele a hússzeleteket, és pár perc alatt süssük pirosra mindkét oldalát.

Ezután szórjuk meg a vékonyra felszeletelt fokhagymával, majd öntsük fel a borral, és résnyire lefedve pároljuk puhára. (közben ha szükséges, pótoljuk a folyadékot egy kevés vízzel)

Amikor a hús már kellően megpuhult, vegyük le a fedőt, majd süssük zsírjára. 





Hagymás-tört krumpli hozzávalói:

kb. 1 kg krumpli
1 db vöröshagyma
5 dkg zsír
1 tk pirospaprika
só (ízlés szerint)


A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. Ezután enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le.

A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

A zsírt hevítsük fel egy serpenyőbe, majd adjuk hozzá az apróra felvágott vöröshagymát, és pirítsuk világos zsemleszínűre. 

Ezután vegyük le a tűzről, szórjuk meg a pirospaprikával, és keverjük alaposan össze.

Ezután adjuk hozzá a leszűrt, forró krumplit, ízlés szerint szórjuk meg sóval, majd keverjük össze úgy, hogy közben a krumpli kissé összetörjön. 

Tálaláskor helyezzük tányérra a hússzeletet, majd kanalazzuk mellé a hagymás-tört krumplit, és ízlés szerint csemege uborkával, savanyúsággal, salátával....... kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése