2016. június 18., szombat

Szezámmagos csirkemell brokkolipürével.





Egyszerű hétvégi receptötlet, mely bő fél óra alatt elkészül és már tálalhatjuk is. A csirkemellet vékonyan szeleteljük fel, majd fűszerezzük, forgassuk alaposan meg a számmagban, és tálalás előtt pár perccel ráérünk szép pirosra, szaftosra sütni. A brokkolipüré elkészítése is roppant egyszerű, és nagyon jól illik a csirkemellhez. A brokkolit fűszeres, hagymás vízben főzzük puhára, majd tejföl hozzáadásával pépesítsük. A mai nagy melegben pedig igazán jólesett ez a könnyű ebéd, egy pohár kellően lehűtött bor társaságában.






 Hozzávalók a szezámmagos csirkemellhez:

50 dkg csirkemellfilé
 
só (ízlés szerint)

őrölt színes bors (ízlés szerint)
 
szerecsendió (ízlés szerint)

2-3 tk magos dijoni mustár
 
5 dkg szezámmag
 
2 ek olívaolaj


A csirkemellet vágjuk fel vékonyabb szeletekre, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy csipet szerecsendióval, vékonyan kenjük meg mindkét oldalát mustárral, és forgassuk bele a szezámmagba. 

Ezután hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek jól átjárják.

Egy grillserpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd helyezzük bele a csirkemellet, és pár perc alatt, mindkét oldalát süssük pirosra. (a szezámmag a sütés vége felé elkezd majd pattogni)






Brokkolipüré hozzávalói:

50 dkg brokkoli
 
1 db vöröshagyma
 
2-3 gerezd fokhagyma
 
1 kisebb csokor koriander (v. petrezselyemzöld)
 
só (ízlés szerint)

1 tk ételízesítő
 
késhegynyi szódabikarbóna 
 
1-2 ek tejföl


A brokkolirózsákat vágjuk le a szárról, majd tegyük félre. 

A visszamaradt szárrészt vékonyan hámozzuk meg, daraboljuk fel, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.

Ezután adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, és a szódabikarbónával, majd főzzük félpuhára. Ekkor adjuk hozzá a félretett rózsákat, majd főzzük puhára. (a szódabikarbónától szép zöld marad a brokkoli, de ízlés szerint el is hagyható)

Amikor a brokkoli puhára főtt, szűrjük le, majd adjuk hozzá a tejfölt, az apróra vágott koriandert (v. petrezselyemzöldet), majd robotgéppel keverjük simára. (a tejfölt apránként adjuk hozzá, nehogy túl lágy legyen a püré)

Tálaláskor helyezzük tányérra a szezámmagos-csirkemell szeleteket, majd kanalazzuk mellé a brokkolipürét és úgy kínáljuk.


1 adag tápanyagtartalma:

Energia: 177 kcal

Fehérje: 25 g

Zsír: 7 g

Szénhidrát: 4 g


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése