2016. június 1., szerda

Mille feuille eperrel.





A mille-feuille a franciák legendásan híres krémese, nálunk is nagyon kedvelt. A könnyű, krémes, ropogós, desszert ellenállatatlanul finom, és nagyon jól illik hozzá az eper. A készen megvásárolható leveles tésztának köszönhetően pedig egyszerűen, és röpke fél óra alatt elkészíthetjük ezt a nagyon ropogós, nagyon krémes és gyümölcsös süteményt. Amilyen gyorsan elkészül, állítom fele annyi idő alatt már el is fog fogyni, és csak az üres tányérok néznek vissza ránk, mert egyszerűen abbahagyhatatlan. A leveles tésztát megsüthetjük a receptben szereplő módon, de ízlés szerint akár már sütés előtt fel is szeletelhetjük.






 Hozzávalók 5-6 szelethez:


1 cs előnyújtott leveles tészta (275 g-os)
1 ek porcukor



Az előnyújtott leveles tésztát tekerjük ki a papírból, majd szórjuk meg a porcukor felével. Ezután a sodrófával gyengéden menjünk át rajta párszor, hogy a cukor rátapadjon a tésztára, de figyeljünk rá, hogy ne nyújtsuk nagyobbra. (ha nem előnyújtott tésztával dolgozunk, akkor nyújtsuk ki jó vékonyra, majd úgy szórjuk meg a porcukorral)

Ezután egy gyors mozdulattal fordítsuk rá a tésztát egy sütőpapírra, majd szórjuk meg a maradék porcukorral, és ismételjük meg az előző műveletet. 

Ezután vágjuk fel három egyforma széles csíkra, és a  sütőpapírral együtt emeljük át egy tepsire, majd takarjuk le egy sütőpapírral. Ezután tegyünk rá egy akkora tepsit, hogy befedje a tésztacsíkokat. (így a tészta nem emelkedik meg sütés közben, és finom ropogósra sül)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt szép aranybarnára. (én légkeverésnél 150 fokon, 12 percig sütöttem)

A sütőből kivéve vegyük le a tészta tetejéről a tepsit, és a sütőpapírt, majd hagyjuk teljesen kihűlni. (én az alsó sütőpapírral együtt átemeltemet egy rácsra, és úgy hűtöttem ki a lapokat)

A tésztát felszeletelhetjük még sütés előtt, majd mindegyiket külön töltsük meg a krémmel és az eperrel. Én csak három csíkba vágtam fel, majd miután megtöltöttem, recés-kenyérvágó késsel könnyen feltudtam szeletelni.






 Krém hozzávalói:

25 dkg mascarpone
2 dl Hulala (v. habtejszín)
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
20-30 dkg eper



A mascarponét keverjük habosra a porcukorral, és a vaníliás cukorral.

A Hulalát (v. habtejszínt)  verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a mascarponekrémhez.

Az epret mossuk meg, alaposan csepegtessük le, majd vágjuk félbe.

Helyezzük tálcára az egyik tésztalapot, majd kenjük rá a krém felét. Ezután rakjuk ki a félbevágott eperrel, majd tegyük rá a következő tésztalapot. Arra kenjük rá a maradék krémet, és rakjuk rá a maradék epret.

Végül helyezzük rá a maradék tésztalapot, és szórjuk meg ízlés szerint porcukorral.






Tálalás előtt, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A lapokat közvetlenül tálalás előtt töltsük meg, mert különben magába szívja a nedvességet, és nem lesz jó ropogós. Recés késsel könnyen feltudjuk szeletelni, ha egyben sütöttük meg a lapokat.



4 megjegyzés:

  1. Nagyon szép! Mindig úgy gondoltam hogy a mille feuile valami hiperbonyolult dolog.. :)de így már neki merek állni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm! :) Nincs benne semmi bonyolultság, próbáld csak meg, meglátod milyen egyszerű, és főként finom.
      (Az olyan mint amikor azzal riogattak a "nagyok" hogy a Pavlova az külön művészet, nem tudja bárki megsütni. Aztán kiderült, hogy pofon egyszerű az is! )

      Törlés
  2. Nagyon finom lehet! Melyik bolti leveles tészta az előrenyújtott?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erika, én a Tante Fanny leveles tésztát használom, az már ki van nyújtva. A sütemény nagyon finom volt, csakis ajánlani tudom Neked is.
      Belinkelem a tésztát, ott a Tante Fanny oldalon megtudod nézni a többi tésztával együtt.

      https://www.tantefanny.hu/tesztaim/teszta/leveles-tesztaink/friss-leveles-teszta/

      Törlés