2014. június 4., szerda

Mentás-tejszínes eperkrémleves.





Még mindig eper, mivel egyszerűen nem tudom megunni. A napokban többféle süteményt, pohárkrémet, és mint pl. most, krémlevest készítettem ebből a finom, édes gyümölcsből. (további epres receptek itt megtalálhatóak)  Az eper mellett került a levesbe még gyömbér, és egy jó maréknyi mentalevél is. Sőt, a mentalevéllel most nem csak a levest ízesítettem, hanem a habgaluskát is mellyel a levest tálaltam. Ízlés szerint pedig tálalhatjuk langyosra, vagy éppen teljesen lehűtve, mert így is, úgy is, nagyon finom.







Hozzávalók:

50 dkg eper
15 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
3 db tojássárgája
2 ek vaníliás pudingpor (v. 1 ek liszt)
1 mk őrölt fahéj
1 marék mentalevél
gyömbér (kb. 2 cm-es darab)
2 dl tejszín
1 l víz


Az epret alaposan mossuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Ezután öntsük fel a vízzel, majd adjunk hozzá 10 dkg cukrot, a vaníliás cukrot, a mentalevelet, az őrölt fahéjat, és főzzük kb. 10 percig.
Ezután vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük.

A tojások sárgáját keverjük simára a maradék cukorral, a pudingporral, és a tejszínnel. 

Tegyük vissza a leturmixolt levest a tűzre, majd amikor már forr, állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tojásos-pudingos-tejszínes keveréket.
Ezután vegyük kisebbre a lángot, majd kevergetve főzzük 2-3 percig, majd vegyük le a tűzről, és szűrjük át egy szitán. (azért kell átszűrni, hogy az összeturmixolt menta ne kerüljön a levesbe, és szép selymes legyen)







Mentás hab hozzávalói:

3 db tojásfehérje
1 ek kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
mentalevél (ízlés szerint)


A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, adjuk hozzá először a vaníliás cukrot, majd a kristálycukrot, és végül az apróra vágott mentalevelet is. Ezután addig verjük tovább, hogy jó kemény habot kapjunk.

Egy edénybe forraljunk fel kb. egy liter vizet, majd kanállal szaggassuk bele a keményre vert tojáshabot. Ezután többször átfordítva, főzzük keményre, majd szedjük ki egy szűrőbe és csepegtessük le. 

Tálaláskor a langyosra hűtött levest merjük tányérba, majd helyezzük rá a lecsepegtetett mentás habocskákat és úgy kínáljuk.

1 megjegyzés: