2014. június 10., kedd

Eperdzsem.




Kivártam, hogy  igazán érett, édes epret tudjak vásárolni, melyből aztán finom dzsemet főztem. A cukor mellett, vaníliás cukorral, őrölt fahéjjal, és reszelt citromhéjjal ízesítettem a feldarabolt epret, majd hagytam 3 órán át állni, hogy a cukor és a fűszerek kellően átjárják a gyümölcshúst. Ezután kevergetve főztem, majd Knorr dzsemesítővel sűrítettem be. Természetesen dzsemesítő nélkül is készíthetjük, viszont akkor készüljünk fel rá, hogy elég hosszú időbe telik, mire kellően besűrűsödik. A megtelt dzsemes üvegek már szépen sorakoznak a kamra polcain, és várják hogy palacsintába, süteménybe, vagy éppen reggelire kenyérre kenve kínáljam majd ezt a finom eperdzsemet.







Hozzávalók 4 db 3,5 dl-es üveg dzsemhez:

2 kg eper
70 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
1 tk őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
1 cs Knorr dzsemesítő






Az epret alaposan mossuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Ezután egy edénybe keverjük össze a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal, és az őrölt fahéjjal, majd hagyjuk pár órán át állni. Közben többször keverjük meg.

Ezután tegyük fel a tűzre, és állandó keverés mellett, főzzük 15 percig, majd vegyük le a tűzről.

Ezután kézi habverővel kevergessük, és közben szórjuk bele a dzsemesítőt. Addig keverjük, még a dzsemesítő teljesen feloldódik.

Végül merjük bele az előzőleg sterilizált üvegekbe, majd zárjuk le a tetejét, és szobahőmérsékleten hagyjuk teljesen kihűlni.

Dzsemesítő nélkül is megfőzhetjük az eperlekvárt, de akkor elég hosszú ideig kell kevergetve főzni, ahhoz hogy kellően besűrűsödjön.






Az elkészült dzsemet kínálhatjuk reggelire egy szelet kétszersülttel, tölthetjük palacsintába, vagy éppen tehetjük süteménybe is.


3 megjegyzés:

  1. Szuper, én az idén azt hiszem az eper szezonról lemaradtam :(

    VálaszTörlés
  2. Érdeklődnék hogy a 2 kg eperből mennyi dzsem lesz ? Előre is köszönöm válaszát !
    Anita

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anita! Nekem 4 db kb. 3,5 dl-es üveggel lett ebből a mennyiségből.

      Törlés