2012. július 24., kedd

Málnás-citromos panna cotta.



Megint igen meleg idő köszöntött ránk, így sütkérezés helyett, egy finom panna cottát készítettem. Már többször készült különböző ízesítéssel, és eddig mindegyik igencsak a kedvünkre való volt.  Még sikerült leszednem annyi málnát, (most 1-2 hétig pihen a málna, majd újult erővel, újra termésnek indul)  hogy ehhez a finomsághoz éppen elég legyen. Azért kicsit aggódtam, hogy vajon illik-e majd a nem túl édes málna a citromos krémhez. Persze felesleges volt az aggódásom, mert bizony nagyon finom, frissítő volt így együtt ez a két réteg. Málna híján, persze ízlés szerinti gyümölccsel készíthetjük, de a citromos panna cotta magában is nagyon finom.







Hozzávalók 6 db formához:

2,5 dl málnapép
5 g zselatin (por)


A málnát ízlés szerinti mennyiségű cukorral, vaníliás cukorral, és őrölt fahéjjal főzzük pár percig, majd egy szitán passzírozzuk át.

Ezután forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, és állandó keverés mellett, adjuk hozzá a zselatint. Kézi habverővel keverjük simára, majd egyenlően elosztva öntsük bele a formákba.
Hagyjuk langyosra hűlni, majd tegyük be a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.



3 dl tej
2 dl tejszín
1 cs vaníliás cukor
3-4 ek porcukor
1 citrom leve
reszelt citromhéj
10 g zselatin (por)


A tejet, a tejszínt, a vaníliás cukrot, a porcukrot, (ízlés szerint tehetünk bele több cukrot is) a citromlevet, és reszelt citromhéjat keverjük össze, majd hevítsük forráspontig. (közben többször keverjük meg)
Ezután vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a zselatint. Kézi habverővel keverjük simára, majd hűtsük ki. 

A hűtőből vegyük ki a formákat, majd óvatosan öntsük a megdermedt málna tetejére a kihűtött keveréket.
Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a citromos rész is teljesen megdermedjen.

Tálalás előtt a formákat pár pillanatra mártsuk bele meleg vízbe, majd fordítsuk rá a tányérra, és óvatosan vegyük le formákat.


8 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet, én imádom a panna cottát, minden mennyiségben jöhet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla nálunk is mindig nagy sikere van, de ez most talán még finomabb volt mint eddig bármelyik. Először aggódtam hogy kijön-e majd a formából, de szerencsére nem volt vele gond.:)

      Törlés
  2. Gyönyörű szép és elhiszem, hogy finom is! Én sajnos nem jutottam tovább az egyetlen fahéjas panna cottánál, mert páromnak nem nagyon jött be:( De egyszer csak ki kell próbálnom valmilyen gyümölcsös variációt is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emi köszönöm!! Lehet a gyümölcsös változat a párodnak is ízlene, szerintem tegyél egy próbát. :)

      Törlés
  3. Hű, micsoda olvadós nyalánkság...Kínzás este ilyet látni...!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Krisztikém nem szeretnélek én kínozni!!!:))) Nagyon finom volt a citromos és a málnás íz együtt, gyorsan el is tüntettük az összeset.

      Törlés
  4. Gizike, a hétvége óta sok minden össze jött nekem, és még ráadásul a Bloggerrel is problémák voltak amit nem is tudom hogy ki-e tudom javitani, a komment problémák végett!...meg még ráadáásul ez a food buzz community, amiben én is tagja vagyok, most másik céggel lett társasul, vagy pedig őket megvették. Elég bonyolult dolgok is vannak mert szoktak fizetni kis valamennyit a hirdetésért, de azt már hat hónapj beszüntették nálam is, magyarázat nélkül. Majd ki tudódik hogy me lesz!

    A málnás panna cottát egy ÁLOM...lehet hogy csak meg álmodtam, mert ilyen finomságot ezekben a nagy őrült melegekben...csak a hüsitő desszert enném, és boldog lennék vele, más ételen kivül!
    Puszillak,

    VálaszTörlés
  5. Elisabeth, eltudom képzelni milyen gondban lehetsz a blogod miatt. Egyszer nálunk is volt hasonló, sőt több blog törlődött is. A reklámozással meg éppen ezért nem mertem foglalkozni, mert kitudja hogy fizetne-e rendesen. Hallottam már olyant is, hogy bármilyen reklámot feltesznek, ha tetszik neked, ha nem, és nem tehetsz ellene semmit, ha szerződést kötöttél. Én ezért nem is foglalkozom ilyesmivel.

    A panna cotta most valahogy nagyon finomra sikerült, gyorsan el is fogyott a nagy melegbe.

    VálaszTörlés