2012. július 30., hétfő

Málnás-sajttorta kehely.



Sajttorta most egy kicsit másképpen. Egyszerűen, sütés nélkül, és pohárkrémként feltálalva. Nagy melegben bármennyire is szeretem a sajttortát nem szívesen vállalkozom a hosszan tartó sütögetésre. Persze igen kedvelt még a sütés nélküli változata is, de most valami még egyszerűbb elkészítési módot választottam, mely bátran állítom felveszi a versenyt az előzőleg készített sajttortákkal. Az összeállítása  rövid időt vesz igénybe, viszont ahhoz hogy kellően megdermedjen, pár órát a hűtőben kell pihentetni, nekünk pedig  türelmesen várakozni, majd pedig élvezettel kanalazni  ezt a hűvös, krémes finomságot.





Hozzávalók:

10 dkg Győri Édes keksz
5 dkg vaj
1 cs vaníliás cukor


Daráljuk le a kekszet, majd keverjük össze a vaníliás cukorral, és a forráspontig hevített vajjal. Ezután kanalazzuk bele a poharakba, majd az ujjainkkal jól nyomkodjuk bele. Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy megdermedjen. (közben ellehet készíteni a krémsajtos keveréket)






Krémsajtos réteg hozzávalói:

20 dkg mascarpone
2 dl tej (3,5 %-os)
5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
10 g zselatin (por)


A mascarponét keverjük simára a tejjel, a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd melegítsük forráspontig. Közben többször keverjük meg. 
Amikor elkezd forrni, vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a porzselatint,és kézi habverővel keverjük simára. Ezután hagyjuk langyosra hűlni.

Vegyük ki a hűtőből a poharakat, majd kanalazzuk a megdermedt kekszes alapra a langyosra hűlt, krémsajtos-zselatinos keveréket.
Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen. (közben ellehet készíteni a málnás keveréket)


Málnás réteg hozzávalói:

30 dkg málna
1,5 dl víz
1 cs vaníliás cukor
porcukor
őrölt fahéj
reszelt narancshéj (el is hagyható)
10 g zselatin (por)


A málnát tegyük fel főni a vízzel, a vaníliás cukorral, ízlés szerinti mennyiségű porcukorra, fahéjjal, és reszelt narancshéjjal. (a narancshéj el is hagyható) 
Főzzük kb. 5 percig, majd egy szitán passzírozzuk át, hogy a magok, ne kerüljenek bele.

Ezután tegyük vissza a málnapépet a tűzre, majd forraljuk fel.(közben kevergessük)
Amikor már elkezd forrni, vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá a porzselatint, és kézi habverővel keverjük simára. Ezután hagyjuk langyosra hűlni.

Vegyük ki a hűtőből a poharakat, majd a megdermedt krémsajtos rétegre kanalazzuk rá a málnás réteget. 
Ezután tegyük vissza a hűtőbe, és hagyjuk hogy teljesen megdermedjen.

A málnás-krémsajtos kelyheket közvetlenül a tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd a tetejét díszítsük málnaszemekkel.

10 megjegyzés:

  1. Nagyon-nagyon guszta! Ezt tutira kipróbálom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla köszi!! Nem fogod megbánni, mert olyan finom krémes. Eltudom még képzelni, más savanykásabb gyümölccsel is.

      Törlés
  2. De jól néznek ki:) Szivesen elkanalaznék egyet. Sajnos nálunk óriási ára van a mascarponénak, nem nagyon tudom megengedni magamnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati köszi!!! Itt is elég drága a mascarpone, de sajnos nem tudok ellenállni neki. Lehet házilag is készíteni, már én is volt hogy csináltam. Igaz nem olyan finom mint a bolti, de hasonló. Előkeresem a receptet, na meg hogy kinél láttam, és megírom. Egy próbát mindenképpen megér.

      Törlés
  3. Nagyon klasszak ezek a színes csíkok a pohárban :) És hogy még finom is, az hab a tortán ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!!! Bizony nagyon finom, nem is tudtam megállni egy pohárnál.:)

      Törlés
  4. Nagyon ötletes és gyönyörű is:) Egyébként is oda vagyok a sajttortákért:) Szerintem 1 pohárnál nem tudnék megállni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!! Én is imádom a sajttortát, ez a recept meg pofon egyszerű, és nagyon finom krémes. Én már lassan csak fél adagokat merek csinálni, mert nem tudom megállni, ameddig van csak eszem és eszem...:)

      Törlés
  5. Gizike, valami fantasztikus gyönyörü mutatós a perfekt adag a pohárban. Csorog a nyálam, el tudom képzelni a málna és a mascarpone kombinációt. Imádom az ilyen különleges, és egyszerü desszertet, pláne a nagy melegben, nem kell még jobban felmelegiteni a konyhát. A fotó is gyönyörü az elegáns csipke teritővel!
    Puszillak

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth köszönöm a kedves szavaidat!!! Valóban nagyon egyszerű, és az íze......, hát csak nagyokat tudok nyelni még ha csak rágondolok is. Itt nálunk megint igencsak meleg van, így főleg jól jön a jól behűtött pohárkrém. Puszillak

      Törlés