2012. július 11., szerda

Halas palacsinta.



A hortobágyi húsos palacsintát alapul véve készítettem ezt a halas palacsintát. A recepten csak annyit változtattam, hogy a darált hús helyett, afrikai harcsafiléből készült a töltelék. A harcsa húsát apró kockákra vágtam, majd az előfőzött lecsós-tejfölös alapban pár perc alatt készre főztem. Ezután a szaftból szűrőkanállal kiszedtem, és megtöltöttem vele a palacsintákat.  Végül egy jénaitálba sorakoztattam a megtöltött palacsintákat, majd leöntöttem a szafttal, és irány a sütő ahol kb. 10 perc alatt kissé összesütöttem. A halas töltelékkel készült palacsinta is nagyon finom volt, így azoknak a figyelmébe ajánlanám legfőképpen, akik húst nem, de halat viszont fogyasztanak.






Hozzávalók:

7-8 db sós palacsinta
50 dkg harcsafilé
2 db paprika
2 db paradicsom
1 db vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
pirospaprika
Erős Pista (csípős paprikakrém)
hal-fűszerkeverék
2-3 dl tejföl
1 tk liszt
olaj
3 dl víz


A szokásos módon süssünk kicsit vastagabb palacsintákat, annyi különbséggel, hogy  a cukor helyett, sót kell belekeverni a tésztába. (mennyiségeket nem írok, mert gondolom mindenkinek megvan a saját, jól bevált palacsintatészta receptje)

A harcsafilét vágjuk fel kisebb kockákra, és tegyük a hűtőbe felhasználásig.

A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra, a paradicsomot és a paprikát szeleteljük fel.
Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ekkor tegyük bele az apróra felvágott fokhagymát, és keverjük alaposan össze. Ezután először adjuk hozzá a felszeletelt paprikát, majd pár perc után a paradicsomot. Pároljuk pár percig, és közben ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg a fűszerkeverékkel, és adjuk hozzá a csípős paprikakrémet, végül pedig a pirospaprikát.
Ezután alaposan keverjük össze, majd öntsük fel a vízzel, és főzzük puhára.

Amikor a hozzávalók már teljesen puhára főttek, akkor botmixerrel pépesítsük. Ezután tegyük vissza a tűzre, keverjük bele a tejfölt, és forraljuk ki. Végül tegyük bele az apróra felkockázott halhúst, majd főzzük kb. 6-8 percig, majd a puhára főtt halhúst, szűrőkanállal szedjük ki a szaftból.

Az előzőleg megsütött sós palacsintákat töltsük meg a halhússal, majd tekerjük fel, és egy jénaitálba (v. tepsibe) helyezzük egymás mellé.

A visszamaradt szaftból vegyünk ki egy keveset, majd keverjük csomómentesre, simára a liszttel. Ezután keverjük hozzá a többi szafthoz, majd öntsük le vele a palacsintákat.

Tegyük be előmelegített sütőbe, majd kb. 10 perc alatt, közepes hőfokon süssük kicsit össze a szafttal a palacsintákat.

Az elkészült palacsintákat a sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni, majd tálaljuk.

22 megjegyzés:

  1. Ez nagyon ínyemre lenne! Eleve szeretem a Hortobágy húsos palacsintát. Hallal még nem ettem, de biztos ugyan olyan finom lehet! Nagyon guszta! Egy biztos kevés lenne...:o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti hallal is nagyon finom volt. Eddig csak húsosan készítettem, de ez mostantól változni fog. Bizony egy nekem is kevés volt, bevallom 3 db simán lecsúszott.:)

      Törlés
  2. Gizi kedves, hogy neked milyen jó ötleteid vannak:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati köszi, szerintem megér egy próbát, de biztosan Neked is ízleni fog.:)

      Törlés
  3. Húú, nagyon guszta. Mivel én a halat nem szeretem, holnap darált hússal elkészítem, jah és a ricottás sütid lesz a desszert...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla köszönöm!!! A húsos változat is jöhet, na meg persze a süti is. Lehet ma nálad kellett volna ebédelnem.:)

      Törlés
  4. A hortobágyit is nagyon szeretem, de ebből sem utasítanék vissza egy adagot az biztos! Na jó szerintem kettő is lecsúszna. Olyan gusztán tálaltad :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vikvi bevallom én 3-mat csúsztattam le, olyan finom volt.:))

      Törlés
  5. Nekem nagyon ízlene , a hortobágyi palacsinta az egyik kedvencem, hallal még nem próbáltam, de mivel a halat is imádom a kettő együtt csak finom lehet!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika nyugodtan próbáld ki, nem fogsz csalódni.:)

      Törlés
  6. Ohhh...mi querida Gizi es una buena idea muy sabrosa y saludable me encanta el pescado,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rosita Muchas gracias.
      También me gusta el pescado, debido a que son muy saludables.
      Los panqueques son la salsa de pescado muy delicioso.abrazos y abrazos.

      Törlés
  7. Mennyire nagyon jól néz ki! Még akkor is ha a hallal való barátkozásom még mindig kitart a tonhal és a lazac mellett:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emi köszönöm. Igaz a lazacnál szerintem nincs finomabb, tonhalat pedig még nem vettem, de szerintem más hallal is megpróbálkozhatnál, és lehet az is a kedvenceddé válna.:) Tonhalat már jó ideje készülök venni, de eddig még nem sikerült.

      Törlés
  8. Nagyon érdekes ötlet, igazán különleges íze lehet. Nagyon szívesen megkóstolnám, mindig szuper ötleteid vannak:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erzsike köszönöm. Nagyon finom volt a harcsával is, és a szaft pedig ugyanolyan mint a húsos változatnál. Biztosan neked is ízlene.:)

      Törlés
  9. El tudom képzelni hogy milyen finom lehet a hal kombinációval, a palacsinta. A szósz is isteni finomnak néz ki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth, ha szereted a halat, akkor nyugodtan készítsed el, mert nagyon finom. :)

      Törlés