2011. december 29., csütörtök

Lencsekrémmel töltött tojás.




Szilveszterkor és újévkor nagy szerepet kap az ételek elkészítésében a lencse, a mák,  a sültek, legfőképpen a sült malac, és elmaradhatatlan a virsli. Tavaly  szilveszterre avokádókrémmel töltöttem meg a félbevágott tojásokat, (nagyon finom volt) idén pedig lencsekrémes töltelék kerül majd bele. Mivel ezt a krémet még nem készítettem, így gondoltam mindenképpen meg kell kóstolnom, nehogy a végén még csalódást okozzon, és ne tudjam feltálalni.  Jelenthetem a vizsgán sikeresen átment, és ha lehet még finomabb lett mint az avokádókrémmel töltött tojás. Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, így bátran merem ajánlani mindenkinek. Tálaláskor kínálhatunk hozzá ízlés szerint frissen sütött grissinit, vagy éppen pirítós.





Hozzávalók:

lencse
vöröshagyma
fokhagyma
ételízesítő
babérlevél
őrölt fehérbors
dijoni mustár
petrezselyemzöld
tejföl
tojás

A lencsét, az apróra felvágott vöröshagymát és a fokhagymát egy edénybe tenni, majd felönteni bőségesen vízzel. Ezután ízlés szerint mennyiségű sóval, ételízesítővel és néhány babérlevéllel ízesíteni. Felforralni, majd mérsékelt lángon puhára főzni. 
Amikor a lencse teljesen megpuhult, kiszedni a babérlevelet, leszűrni és teljesen kihűteni.

A tojásokat keményre főzni, majd teljesen kihűteni. Ezután megpucolni, majd félbevágni. A tojások sárgáját óvatosan kiszedni..

A lecsepegtetett lencsét egy tálba tenni, majd hozzáadni a tojások sárgáját, ízlés szerint sót, őrölt fehérborsot, mustárt, apróra vágott petrezselyemzöldet, és egy kevés tejfölt.
Botmixerrel pépesíteni, és közben apránként még tejfölt kanalazni hozzá, de vigyázni nehogy túl lágy legyen a massza.

Végül a tojások fehérjébe visszatölteni a lencsekrémet, majd tálalásig hűtőbe tenni hogy az ízek jól összeérjenek.
Tálaláskor kínálhatunk hozzá frissen sütött grissinit, vagy pirítóst.

15 megjegyzés:

  1. Nagyon ötletes! Boldog Új Évet kívánok!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta és felkeltette az érdeklődésemet! Általában szoktam főzni lencsét ilyenkor , de most nem akartam, lehet hogy mégis ezt megcsinálom!
    BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK !

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom lehet:) Imádom a lencsét, elég gyakran főzök. Most is vettem vöröslencsét, szerintem azzal is finom lenne:)

    VálaszTörlés
  4. Kimondottan otletes, es finom lehet...en a lencset sok fele keppen keszitem, ezt is feltehetnem a listamra!
    Boldog Uj Evet kivanok!
    Puszillak,

    VálaszTörlés
  5. Nagy ötlet, ilyet eddig nemhogy nem ettem, de sehol sem láttam. Januárban elkészítem.
    Még egyszer BUÉK!

    VálaszTörlés
  6. Petra!
    Nagyon köszönöm, és viszont kívánok minden jót!!:)

    VálaszTörlés
  7. Éva!
    Köszönöm!! Érdemes kipróbálni, mert nagyon egyszerű elkészíteni, és igencsak finom.
    Én is B.U.É.K. Neked!!

    VálaszTörlés
  8. trollanyu!
    Vörös lencsével lehet még finomabb is. Én is szeretem a lencsét, sokszor készítek belőle pl. salátát.

    VálaszTörlés
  9. Elisabeth!
    Nyugodtan tedd fel a várólistára, mert nem csak szilveszterre lehet elkészíteni. a kimaradt krémet, én csak nasiként elkanalazgattam.:))

    Boldog Új Évet Kívánok!! puszi

    VálaszTörlés
  10. Hobbychef!
    Nagyon köszönöm!! Nem csodálom, hogy még sehol nem láttad ezt a receptet, mert én találtam ki, és még készítés közben is változtattam a hozzávalókon. Nagyon finom, nem fogod megbánni ha elkészíted!!:)

    VálaszTörlés
  11. Hű de jó ötlet, köszönöm! A tegnapi lencsefőzeléket kicsit túlméreteztem, szerintem holnap rajtam kívül már senki rá nem nézne... Meglepem a családot: pépesítem, esetleg ízesítem kicsit, és megtöltöm a tojásokat :) Nagyon szeretjük a lencsét, úgyhogy szerintem sikere lesz!

    VálaszTörlés
  12. Cimbilimbi!
    Örülök hogy tetszik a recept, és hasznát veszed. A főzelékből még finomabb lesz, mert az fűszeresebb, biztosan ízleni fog a családodnak. Én a lencselevessel jártam így, ma végre elfogyott, igaz szeretjük, de már untam.:)

    VálaszTörlés
  13. Nagyon örülök ennek a receptnek!Egy kicsit már uncsi volt a babonábol ilyenkor elkészitett lencse fözelék!Igazi ujdonság lesz a családnak!!!!

    VálaszTörlés