2011. március 7., hétfő

Kolbászos-sonkás-virslis pizza.






Napok óta készülök pizzát sütni. Igazából szeretjük, de olyan ritkán sütök itthon hogy saját, jól bevált receptem nincs is. A napokban Vikinél megláttam az általa készített, és dicsért pizzatésztát, amely rögtön felkeltette az érdeklődésemet. Ma végre rászántam magam, és ebédre meg is sütöttem. Valóban nagyon finom, és sütés után igazi vékony pizzatésztát kaptam!!! Lehet mostantól sűrűbben lesz nálunk pizzasütés??? Bizony ez meglehet, mert nagy kedvet kaptam hozzá. Saját magam készítettem hozzá a szószt is, melyet jól megpakoltam..... húsféleségekkel. Nagyon megvoltam elégedve a végeredménnyel, és szerintem volt olyan finom, mintha egy pizzériából rendeltem volna, sőt...... Mindenkinek bátran merem ajánlani ezt a tésztát, az pedig hogy mi is kerül rá feltétnek, az már ízlés dolga.







Gáztepsi nagyságú tésztához:

25 dkg liszt
1 ek olaj
1,5 dl langyos víz
1,5 dkg élesztő
1 mk cukor
1 mk só


A langyos-cukros vízbe morzsoljuk bele az élesztőt és keverjük össze.

A lisztet keverjük össze a sóval, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést, öntsük bele az élesztőt, adjuk hozzá az olajat, majd dagasszuk meg a tésztát.

Természetesen kézzel is meglehet dagasztani a tésztát, de én pl. robotgéppel szoktam.

A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy kelesztőtálba, majd meleg helyen, kb. egy óra alatt, kelesszük a duplájára.

Ameddig a tészta megkel, ellehet készíteni a paradicsomszószt, és előlehet készíteni a húsféleségeket.

Egy gáztepsit vékonyan kenjünk ki olajjal, szórjuk meg egy kevés liszttel, majd a megkelt, vékonyra nyújtott, kézzel kicsit széthúzgált tésztát helyezzük bele. (Én hosszabbra hagyom a széleknél a tésztát, majd sajtcsíkot helyezek rá, és utána a tésztát ráhajtva a sajtra, kicsit lenyomkodva, hajtom vissza tepsi méretűre.)






Paradicsomszósz hozzávalói:

1,5 dl sűrített paradicsom
1,5 dl víz
3-4 ek ketchup
1 db vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
csipet só
csipet őrölt fekete bors
1 kk bazsalikom
1 kk oregánó
1 kk  cukor
1 ek olívaolaj

kell még 10-15 dkg sajt a szóráshoz


A vöröshagymát vágjuk fel apróra, majd egy serpenyőbe az olívaolajon kezdjük el párolni. Amikor már kezd üveges lenni, adjuk hozzá a felszeletelt fokhagymát is.

Ezután öntsük fel a sűrített paradicsom és a víz keverékével, adjuk hozzá a ketchupot, a cukrot, ízlés szerint fűszerezzük, majd kb. 10 percig főzzük lassú tűzön. Végül turmixoljuk össze, vagy botmixerrel pépesítsük.

Ezután a tepsiben lévő pizzatésztára egyenletesen kanalazzuk rá a szószt, pakoljuk rá a felkarikázott füstölt kolbászt, a virslit és a kockára vágott sonkát..... (v. ízlés szerinti feltétet)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes lángon kb. 30 perc alatt süssük készre. A sütési idő vége felé szórjuk meg ízlés szerint reszelt sajttal, majd úgy süssük készre.

A sütőből kivéve ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.


12 megjegyzés:

  1. Gizus,én is azóta akarok sütni ahogy megláttam Vikinél,és a héten tuti sort kerítek rá addig meg hizlalom a szemeim nálad,nagyon guszta lett a pizzád,nekem is csorog a nyálam:-)

    VálaszTörlés
  2. Hú, de rég volt már nálunk is pizza! Ideje lesz beiktatni valamelyik napra...
    Addig is, nem kaphatnék egy szeletkét a tiédből? Istenien néz ki! :)

    VálaszTörlés
  3. Én is már rég készülök pizzát sütni, most ezt nagyon megkivántam.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépek a fotóid! Különösen az első tetszik! És persze a pizza bármikor jöhet :)

    VálaszTörlés
  5. Családi tűzhely!!
    :))) bizony én is imádtam!!!

    VálaszTörlés
  6. Ditta!
    köszönöm! Szuper jó recept, csodálatosan megkelt a tészta és öröm volt vele dolgozni. Ne halogassad sokáig a sütést.:)

    VálaszTörlés
  7. Szemirámisz!
    Köszönöm, és természetes hogy megkínállak egy szeletkével. Olyan nagy sikere volt, hogy mostantól én is többször sütök majd.:)

    VálaszTörlés
  8. Kati!
    Bátran merem ajánlani ezt a tésztareceptet, mert nagyon finom!!!:)

    VálaszTörlés
  9. Erinacea!
    Nagyon köszönöm!!!:)

    VálaszTörlés