2010. augusztus 15., vasárnap

Sörösdobozon sült csirke, újragondolva!




Jó ideje foglalkoztat, hogy sörösdobozon fogom megsütni a csirkét, de valamiért mindig halasztódott. Végre elszántam magamat, de azért gondoltam körbenézek és tapasztalatokat gyűjtök. Több receptet is találtam, volt képpel és kép nélkül. A receptek egész jól hangzottak, a képek viszont (már ahol volt csatolva) igencsak elvették a kedvemet az egésztől. Nem valami szép látványt nyújtottak, ahogy ott ékeskedtek szinte feketére sülve a sörösdoboz tetején. Ezek után abban már biztos voltam, hogy ez így bizony az én ízlésemnek nem felel meg, mert nem szeretnék egy feketére sült pipit feltálalni a vasárnapi ebédnél. Aztán Dia blogjára tévedtem, és amit nála olvastam, teljesen meggyőzött arról, hogy sör lesz a pároláshoz, de doboz az tuti hogy nem. Így aztán tepsibe, rácsra téve pároltam meg a sörben fólia alatt, majd utána szép pirosra sütöttem. A végeredmény pedig egy nagyon finom omlós, ropogósra sült csirke lett.





Hozzávalók:

1 db csirke
1/2 doboz sör
4-5 gerezd fokhagyma

1 tk ételízesítő
szerecsendió
majoránna
bazsalikom
kakukkfű
curry
3-4 ek olaj


Az ízlés szerinti fűszerekből, és egy kevés olajból készítsünk pácot.

A csirkét sütés előtt pár órával (én előző este) ezzel a páccal jól kenjük be kívül-belül, majd lefedve tegyük a hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják.

Sütés előtt a tepsibe helyezzünk egy rácsot, majd öntsünk bele egy féldoboz sört, szórjuk meg vékonyra szeletelt fokhagymával, majd tegyük a rácsra a bepácolt csirkét, és fedjük le alufóliával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. másfél óra alatt pároljuk puhára.

Ezután vegyük le a fóliát, a csirkét locsoljuk mag a sörös szafttal, majd tegyük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra.

A sörben való párolás során a hús finom szaftos lesz, viszont a sör ízét nem lehet külön kiérezni, így akit esetleg ez tartana vissza, az is nyugodtan kipróbálhatja.

Az elkészült csirke nagyon finom szaftos, a bőre viszont jó ropogós.
 

6 megjegyzés:

  1. A csirke épp olyan, mint a nagykönyvben írva vagyon. A zserbód lentebb engem hívogat, látom én :)))

    VálaszTörlés
  2. Hű ez a csirke valami tökéletes

    VálaszTörlés
  3. Örülök, ha megihlettelek! Csodás lett a csirkéd és most az ízét is ideképzeltem a számba... Nyammmm

    VálaszTörlés
  4. trinity!
    Köszönöm!! A csirke valóban nagyon jól sikerült, most még én is elégedett vagyok vele.:)) Zserbót szívesen küldök.:)

    VálaszTörlés
  5. Dia!
    Már a receptek nézegetésekor kételkedtem benne, hogy az csak úgy átsül majd, de amikor nálad elolvastam milyen tortúrával jár, hát végleg lebeszéltem magam a dobozon való sütésről. Így viszont isteni finom, de hát te ezt pontosan tudod. Nálunk ismétlés következik, mert nagyon bejön így.:)

    VálaszTörlés