2010. augusztus 7., szombat

Tejfölös cukkini főzelék.





A megunhatatlan cukkini!!! Mivel még mindig szépen teremnek a cukkinibokrok, és én sajnálom otthagyni azokat a szép zsenge cukkiniket, így most egy egyszerű, ám nagyon finom főzelék készült ebédre. Tejfölös-kukoricalisztes habarással készítettem, és csak azt bánom hogy a kapor kimaradt belőle. Persze így is finomra sikeredett, de aki szereti a kaprot, csakis ajánlani tudom, hogy ne hagyja ki belőle. Tálaláskor pedig az egyszerű főzelék mellé nem is illene  jobban más, mint egy szintén egyszerű tükörtojás.






 Hozzávalók:

1 közepes cukkini
1 db vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl
2 ek kukoricaliszt
1 tk ételízesítő
őrölt fehér bors
5 dkg vaj
víz





A cukkinit vágjuk fel kisebb kockákra. (ha nagyobb magok vannak a belsejében, akkor azt távolítsuk el)

A vöröshagymát, és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a vöröshagymát és pároljuk üvegesre. Ezután keverjük hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd a felkockázott cukkinit is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, és pároljuk még pár percig.

Ezután öntsük fel annyi vízzel hogy ellepje, majd főzzük puhára. Amikor teljesen puhára főtt, botmixerrel pépesítsük.

A tejföl keverjük simára a kukoricaliszttel, és egy kevés pépesített cukkinivel, majd adjuk hozzá a pépesített cukkinihez. Ezután keverjük simára, majd addig főzzük, még a főzelék kellően besűrűsödik. (1-2 perc elég neki)

Tálaláskor szedjük a főzeléket tányérba, majd ízlés szerinti körettel kínáljuk. Én egyszerűen csak tükörtojást sütöttem, és azzal tálaltam, de ez már ízlés dolga.


4 megjegyzés:

  1. Még sosem ettem cukkini főzeléket. De ki fogom próbálni, mert ez évben nagy fan lettem :)

    VálaszTörlés
  2. Bianka!
    :))))Nem fogod megbánni, biztosan neked is ízlik majd.

    VálaszTörlés
  3. Szia Gizi ! Ma kipróbáltam a receptedet - első cukkini főzelékünk volt, és mondhatom igazán jól vizsgázott ! Picit vegyítettem a receptjeiden, mert ebbe is tettem kaprot és káposztareszelőn "gyalultam" le, így nem kellett pépesíteni sem. Nagyon finom volt, köszi !
    Sylvia

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Sylvia! Nagyon köszönöm, hogy több receptemet is érdemesnek találsz arra, hogy elkészítsed. Örülök, hogy ízlett a főzelék, és nagyon jó ötlet volt hogy legyalultad a cukkinit. Legközelebb én is így készítem majd el. Kaporral biztosan még finomabb volt, nem is tudom annak idején én miért nem tettem bele, pedig a kapor nagy kedvencem.
      További jó sütést-főzést, és kellemes hétvégét kívánok.
      Gizi

      Törlés