2009. november 22., vasárnap

Tormamártás.





A főt húsok mellé szívesen készítek egy egyszerű mártást (szószt) legyen az gyümölcs, paradicsom, vagy éppen tormamártás. A tormamártást igen könnyű elkészíteni, és nem vesz igénybe túl sok időt, mégis sokkal finomabb mintha csak simán a tormával tálalnánk fel a húst. Emlékszem a nagymama annak idején a kertben szedett, majd lereszelt tormából készítette a mártást, de én a könnyebbik utat választom, és a készen megvásárolható, csemege reszelt tormából készítem. Így pikk-pakk elkészül, és ízlés szerint melegen, vagy éppen tálalás előtt kihűtve, kínálhatjuk a hús mellé. Persze nem csak főt húshoz kínálhatjuk, de a húsvéti sonka mellé is remekül illik.






 Hozzávalók:

1 ü csemege reszelt torma
5 dkg vaj
1 ek liszt
2 dl főzőtejszín (10%-os)

őrölt fehér bors
cukor
1/2 citrom leve



A vajat hevítsük fel, adjuk hozzá a lisztet, és pirítsuk világos zsemleszínűre, majd vegyük le a tűzről.

A tormát keverjük simára a tejszínnel, majd keverjük hozzá a zsemleszínűre pirított liszthez. (rántáshoz)

Ezután szórjuk meg egy csipet sóval, őrölt borssal, facsarjuk hozzá a citromlevet, majd ízlés szerint ízesítsük cukorral.

Ezután tegyük vissza a tűzre, majd állandó kevergetés mellett, pár perc alatt sűrítsük be a mártást. (ha túl sűrű lenne, akkor adjunk hozzá még egy kevés tejszínt)

Tálaláskor az elkészült tormamártást ízlés szerint kínálhatjuk főtt húsok mellé, de a húsvéti sonka mellett is megállja a helyét.


4 megjegyzés:

  1. Ez a recept nagyon érdekes számomra, még soha nem hallottam róla. Nagyon tetszik ez a mártásos dolog. Nekünk valahogy kimaradt eddig, mindig mindent savanyúsággal ettünk. De milyen igaz, milyen jó lehet! Szuper! :))

    VálaszTörlés
  2. Yasmine!
    Ha szeretitek a tormát, akkor próbáld ki hátha nálatok is sikert arat. A főt hús mellé szívesebben eszük mint a savanyút. Várom a beszámolódat ha elkészíted, hogy nektek ízlik-e.

    VálaszTörlés
  3. Tormamártásod óriási siker, köszönjük.....!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm, hogy megírtad, és nagyon örülök hogy ízlik a családnak.

      Törlés