2009. június 3., szerda

Cseresznyés-túrós clafoutis. (tejes pite)





Végre sikerült ma elég érett cseresznyét szedni a fáról, így ezt kihasználva egy tejes pitét sütöttem. Az alap receptet egy kedves ismerősömtől Arankától kaptam, majd kisebb változtatásokkal sütöttem meg. Mondhatom a változtatások nem rontották el, sőt nagyon finom lett így is. Ezt a tejes pitét nagyon egyszerű összeállítani, majd kb. 50 perc alatt készre sütni. Cseresznye helyet pedig ízlés szerint meggyel is megsüthetjük.







Hozzávalók 28 cm-es piteformához:

50 dkg cseresznye (v. meggy)
15 dkg liszt
15 dkg porcukor
3 db tojás
2 cs vaníliás cukor

2 dl tej
20 dkg ricotta (v. túró)
reszelt citromhéj
őrölt fahéj
2-3 marék dió







A cseresznyét magozzuk ki, majd piteformába egyenletesen terítsük el. (ha nem teflonos piteformát használunk akkor előtte zsírozzuk és lisztezzük ki)

A diót éles késsel vágjuk fel apróra.

Az egész tojásokat keverjük habosra a porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, ízlés szerint őrölt fahéjjal. Ezután először keverjük hozzá a ricottát (v. túrót), majd a tejet is.

Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd keverjük simára a masszát. Végül óvatosan öntsük rá a cseresznye tetejére, majd szórjuk meg az apróra vágott dióval.

Helyezzük be előmelegített sütőbe és közepes hőmérsékleten süssük 45-50 perc alatt szép pirosra. A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd felszeletelve kínáljuk.


4 megjegyzés:

  1. Nézz be hozzám kaptál egy díjat.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm!! Megyek megnézem.

    VálaszTörlés
  3. klassz lett a pite!:) én is hasonlót készítettem nemrég (cseresznye-túró), bár a töltelék egyben nem a tészta volt.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm!!! Nagyon finom, bátran merem ajánlani a kipróbálását.

    VálaszTörlés