2009. június 15., hétfő

Csülök pékné módra.





A csülök pékné módra nem éppen mondható kalóriaszegény ebédnek, de néha azért megengedhetjük magunknak ezt a kis dőzsölést. Főként, hogy nagyon szeretjük a jó szaftos, igen szaftos és nem pedig zsírtól tocsogó húsokat. A napokban megláttam a hentesnél egy szép példányt, így már meg is volt, hogy másnap mi készül ebédre. A csülköt először fűszeres vízben puhára pároltam, majd a felkockázott krumplival, felszeletelt vöröshagymával, és fokhagymagerezdekkel szép pirosra sütöttem. Sütés után a hús finom szaftos maradt, a bőre pedig jó ropogósra sült. A hagymás krumplival és tejfölös uborkasalátával tálalva pedig remek ebéd kerekedett belő.




 Hozzávalók:

1,5-2 kg körüli csülök kicsontozva
2-3 db vöröshagyma
10 gerezd fokhagyma
1 kg sárga krumpli
2 tk ételízesítő
őrölt fekete bors
2 db babérlevél 
5-6 db fekete szemes bors
1 tk füstölt pirospaprika
1 mk őrölt majoránna
5 dl víz
25 dkg sertés zsír 





A kicsontozott csülköt dörzsöljük be sóval, szórjuk meg őrölt borssal és egy kevés ételízesítővel, majd éjszakára tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek kellően átjárják.

Sütés előtt helyezzük a tepsibe a befűszerezett húst, öntsük fel az enyhén sós vízzel, adjuk hozzá a babérlevelet, a szemes borsot, és 2-3 gerezd felszeletelt fokhagymát, majd alufóliával fedjük le a tepsit.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. két és fél óra alatt, pároljuk puhára a csülköt.

Amikor a hús puhára párolódott, vegyük ki a sütőből, majd öntsük le a főzőlevet.

Ezután helyezzük vissza a tepsibe a bőrös felével felfelé a csülköt, öntsük alá a felolvasztott zsírt, helyezzük köré az előzőleg ízlés szerint sóval összeforgatott krumplit, a nagyobb cikkekre vágott vöröshagymát, és a fokhagymagerezdeket.

Kb. két evőkanál olvasztott zsírt keverjünk össze a füstölt pirospaprikával, az őrölt majoránnával, és két gerezd összepréselt fokhagymával, majd kenjük le vele a csülök.

Ezután helyezzük vissza a sütőbe és kb. egy óra alatt süssük szép pirosra. (ekkor már nem kell lefedni a tepsit, és sütés közben fordítsuk át, hogy a húsos része is kapjon egy szép színt)

Tálalás előtt ízlés szerint daraboljuk fel a csülköt, helyezzük tányérra, kanalazzuk mellé a hagymás krumplit, és ízlés szerinti savanyúsággal, salátával kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Szia Gizike!Megint nagyon finomat főztél.A csülköt én is imádom,minden féle formában.Gratula.

    VálaszTörlés
  2. Rozika!
    Nyissad az ablakot, küldök neked is!!!!

    VálaszTörlés