2009. június 14., vasárnap

Cseresznye lekvár


A blogokban nézelődve láttam hogy több helyen is lekvár főzés volt az elmúlt napokban. Én is ezzel töltöttem az időmet, és meg is lett az eredménye, finom cseresznye lekvár formájában. Epret tavaly sikerült olyan mennyiségben befőznöm, hogy idén nem volt rá szükségem, viszont cseresznyéből nem tudok annyit főzni, hogy el ne fogyjon. Most is jó nagy adagot sikerült befőznöm, és szépnek mutatkozik még a sárgabarack és a szilva is. Tehát még nem ért véget a lekvár főzés számomra. A cseresznye lekvár mellett, így aztán elkészült a Cherry Brandy-vel ízesített cseresznyedzsem, (a recept itt megtalálható) melyet szintén csakis ajánlani tudok.





Még szerencse hogy sok jóféle termék áll a rendelkezésre, és így nem kell órákig kevergetni a tikkasztó melegben a befőzendő gyümölcsöket. Én Knorr dzsemesítőszert használtam és nagyon elégedett vagyok vele, mindenkinek merem ajánlani. A cseresznyét kimagoztam, majd feltettem melegedni és kb. 6-7 percig hagytam, hogy a cseresznye kissé megpuhuljon. Ezután a tűzről levéve, botmixerrel leturmixoltam, majd a tasakon lévő leírást pontosan betartva készítettem el. Ízesítettem még adagonként 2 cs vaníliás cukorral, és ízlés szerint őrölt fahéjjal. Forrón üvegekbe tettem, jól lezártam és már mehetett is a polcra a helyére, arra várva mikor kerül felhasználásra.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök,hogy végre rátaláltam erre a cseresznye lekvár receptre.Eddig meggyel főztem össze,de az egy kicsit körülményes volt,mivel nem egyszerre érik.Imádjuk mi is a cseresznyét így biztosan elfogy a belőle készült lekvár is.Így ízesítve nagyon jól hangzik.Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én örülök, hogy sikerült rátalálni a megfelelő receptre. A dzsemesítővel egyszerűen, és gyorsan elkészül a lekvár. A cherry brandy-vel ízesített dzsem is nagyon finom, a linkre kattintva megtalálható. Nálunk annak is nagy sikere van.

      Törlés
  2. És mivan akor hogy ezek nincsenek és csak kristály cukrom van csak?!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor 1 kg cseresznyéhez adjál 60-70 dkg kristálycukrot, ha gondolod akkor tehetsz hozzá vaníliás cukrot és őrölt fahéjat is, de ezeket el is hagyhatod, majd addig főzd a lekvárt, míg szépen besűrűsödik. Közben pedig sűrűn kevergesd, nehogy leégjen.

      Törlés