2025. január 25., szombat

Dulce de leche (Karamellkrém)

 


A karamellkrémet készíthetünk mi magunk is, nem egy bonyolult feladat, inkább csak kissé időigényes, viszont nagyon finom. Az elkészült karamellt pl. felhasználhatjuk sütemény, és torta krémek készítésénél, de csak így magában is elkanalazgathatjuk. Én pl. Marlenkát sütöttem, és annak a krémjébe kevertem jó pár kanállal, és mondhatom nagyon finom volt..... a maradék pedig pikk-pakk elfogyott.



Hozzávalók:

1 l tej (2,8%-os)

30 dkg kristálycukor

1/2 tk szódabikarbóna

2 db vaníliaaroma (Dr Oetker)

0.5 dl víz


Egy serpenyőbe tegyük bele a kristálycukrot, adjuk hozzá a vizet, majd kevergetve olvasszuk fel, karamellizáljuk világos színűre. (csakis éppen színt kapjon, mert főzés közben sötétebb lesz a színe mire besűrűsödik)

Ezután vegyük le a tűzről, öntsük hozzá a meleg tejet (de ne legyen forró), a vaníliaaromát, és a szódabikarbónát, majd tegyük vissza a tűzre. (amikor hozzáadjuk a tejet, a cukor hirtelen megkeményedik, de főzés közben szépen felolvad majd)

Állandó kevergetés mellett forraljuk fel, majd mérsékeljük a lángot, és úgy főzzük tovább. (ameddig felforr, mindenképpen kevergessük, mert habosodni fog)

Ezután főzzük kb. 1,5-2 órán át, és az első órában 10 percenként, majd szinte állandóan kevergetve addig főzzük, hogy besűrűsödjön, de még folyós legyen. (Én 1óra 30 percet főztem, hogy kellően besűrűsödjön.)

Amikor elkészült a karamellkrém hagyjuk hűlni, majd öntsük zárható üvegbe, vagy egy tálkába, és folpack fóliával fedjük le.

A hűtőben kb. egy hónapig tárolhatjuk.


 

A karamellkrém elkanalazgatva is nagyon finom, de pl. tortakrémekhez is, vagy öntetetekhez is felhasználhatjuk. Én pl. a Marlenka krémjébe kevertem bele, a maradékot pedig elkanalazgattuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése