2021. november 28., vasárnap

Citromos keksz glutén és cukormentesen.

 


Advent első vasárnapjához érkeztünk, az adventi koszorú már pompájában díszeleg, és meggyújtottuk az első gyertyát. Ezzel megkezdődött a meghitt, várakozással teli időszak. A háziasszonyok hozzáfoghatnak a mézesek, puszedlik, és habkarikák sütéséhez..... Nálam az idei időszak kicsit más lesz mint az előző években, süteményből pedig szinte csak glutén és cukormentes készül majd. Így aztán Advent első vasárnapjára is egy mentes kekszet sütöttem rizsliszttel, édesítőszerrel, mely kicsit másabb mint a megszokott fehér liszttel készült tészta, de így is nagyon finom.


Meghitt, békés, Advent vasárnapot kívánok Mindenkinek!

 



Hozzávalók:

25 dkg rizsliszt

1/2 citrom reszelt héja 

1 citrom leve

1 kk vaníliaaroma

1 ek xilit

1 db tojás (nagy)

12 dkg vaj (v. margarin)

csipet só

1-2 ek hideg víz 
 


 

A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük ki.

A liszthez adjuk hozzá a xilitet, a csipet sót, a reszelt citromhéjat, és keverjük össze.

Ezután adjuk hozzá az egész tojást, a citromlevet, a vaníliaaromát, és a kihűtött, olvasztott vajat, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ízlés szerint több citromlevet is tehetünk bele)

Gyúrás közben, ha szükséges adjunk hozzá pár evőkanál hideg vizet, de arra figyeljünk, nehogy lágy legyen a tészta.

Ezután formázzunk diónyi golyókat, és egymástól kicsit távolabb helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd kicsit lapogassuk el, és villával nyomjunk bele mintát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt süssük világos színűre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 20 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni, mert melegen még eléggé törékeny.



A kihűlt kekszet tegyük jól záródó dobozba, és úgy tároljuk. Ízlés szerint csokoládéval is megcsorgathatjuk, ha az belefér a diétánkba.


2 megjegyzés:

  1. Finom citromos kekszet sütöttél,ami fémdobozban biztos sokáig eláll majd, ha addig nem eszitek meg. Gondolom sűrűn rájártok majd. 😊
    Szerencsére nekünk nem kell mentes ételeket készíteni és enni, bár kicsit fogyni nem ártana....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A keksz finom, de azért nem olyan mintha búzaliszttel és cukorral készült volna, de annak azért örülök hogy legalább ezt megehetem. :)

      Törlés