2021. augusztus 29., vasárnap

Levendulás sárgadinnye lekvár.

 


Lekvárt főztem már sárgabarackból, szilvából, eperből, vagy éppen zöld paradicsomból, de sárgadinnyéből még nem..... Ezt most pótoltam, és próbaképpen egy kisebb adag készült, de olyan finom, hogy még főzök pár üveggel, jó lesz majd a téli hidegbe elővenni, és a nyár ízeit kanalazni. Mivel másod virágzik a levendula, így gondoltam teszek bele pár szálat, és állítom nem rontotta el....  A fűszerektől, és a levendulától, melynek az íze kellemesen érződik a lekváron, nagyon finom lett. Süteményekbe, palacsintába, vagy éppen egy szelet pirítós kenyérre kanalazva használom majd el.




Hozzávalók:

 1 kg felkockázott sárgadinnye

 20-30 dkg cukor

2 cs vaníliás cukor

5 db szegfűszeg

1 kk őrölt fahéj

1/2 kk őrölt gyömbér

5-6 szál levendula (szárított is lehet)

1,5 dl víz

1 cs Knorr dzsemesítő


 

A felkockázott dinnyéhez öntsük hozzá a vizet, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a fűszereket, tegyük bele a levendulát, majd addig főzzük, hogy szinte szétfőjön. 

Ezután szedjük ki a levendulaszárakat, és a szegfűszeget, majd botmixerrel pépesítsük.

Ezután adjuk hozzá a Knorr dzsemfixet, alaposan keverjük össze, majd tegyük vissza a tűzre, és főzzük pár percig.

Ezután az előzőleg sterilizált üvegbe merjük bele a lekvárt, majd tegyük rá a tetőt, tegyük száraz dunsztba, és úgy hagyjuk kihűlni.

Ebből a mennyiségből nekem 1 db 7 dl üveg lekvár lett, így ha több üveggel szeretnénk befőzni, akkor arányosan emelni kell a hozzávalók mennyiségét. (egy kevés kimaradt, de azt rögtön meg is ettük)



Az elkészült lekvár íze nagyon finom a fűszerektől, és kellemesen érződik a levendula íze is. Süteményekhez, palacsintába, vagy éppen pirítós kenyérrel nagyon finom.


2 megjegyzés: