2020. október 16., péntek

Paradicsomos halleves rizstésztával.

 

 

A napokban leszedtem az összes még kint a kertben lévő paradicsomot, mivel ilyen időben már jobb helye van bent a kamrában.... a bazsalikom bokor is még zölddel, így gondoltam majd főzök egy finom paradicsomlevest. Az egyszerű paradicsomlevesből végül egy finom halleves lett, melyhez éppen volt itthon egy darab afrikai harcsafilé a fagyasztóba. A paradicsomos, fűszeres alapléhez pedig igazán jól illett a harcsa, és a rizstészta, melyet csak közvetlenül tálalás előtt tettem a levesbe. 

 


 

 Hozzávalók:

50 dkg paradicsom (sárga-piros vegyesen)

1 db vöröshagyma

kisebb csokor bazsalikom (v. ízlés szerint)

só (ízlés szerint)

őrölt színes bors (ízlés szerint)

1 kk cukor

1ek Kikkoman soja szósz 

1 tk pörkölt, őrölt koriander

1 tk pörkölt, őrölt római kömény

2-3 dl víz

30 dkg afrikai harcsafilé

2 ek olívaolaj

rizstészta  (ízlés szerint)

 

A paradicsomot mossuk meg, majd daraboljuk fel. A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A bazsalikomot szintén vágjuk fel apróra. A harcsafilét vágjuk fel kisebb kockákra.

A koriandert és a római köményt tegyük egy serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg. Ezután öntsük át egy mozsárba, majd morzsoljuk össze.

Az olívaolajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomot, pároljuk tovább pár percig, majd szórjuk meg az összemorzsolt korianderrel és római köménnyel, az apróra vágott bazsalikommal, a cukorral, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a sója szószt, és öntsük fel a vízzel.

Főzzük a levest kb. 30 percig, közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána.

Ezután turmixoljuk le a levest, vagy botmixerrel pépesítsük, majd egy szitán szűrjük át.

Ezután tegyük vissza a tűzre, tegyük bele a kisebb kockákra vágott harcsafilét, majd főzzük kb. 10 percig, hogy a halhús készre főjön. (közben kóstoljuk és ha szükséges ízesítsünk utána)

 


 Ameddig a leves fől, főzzük ki a rizstésztát.

Egy edénybe öntsünk bőséges mennyiségű vizet, adjunk hozzá egy nagyobb csipet sót, majd forraljuk fel.

Amikor már forr, tegyük bele a rizstésztát, főzzük fogkeményre, majd hideg vízzel öblítsük le. Ezután alaposan csepegtessük le, és tegyük félre tálalásig.



 

Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd ízlés szerint tegyünk bele a kifőtt rizstésztából, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése